Sezon dyniowy w pełni, ale wiele osób omija tę pomarańczową piękność z daleka, bo nie wie jak ją wykorzystać w kuchni.
Postaram się Wam podpowiedzieć jak można wykorzystać to warzywo o przepysznym smaku zarówno na śniadanie, obiad, kolację jak i deser.
Jeśli chcecie się dowiedziec więcej o cudownych właściwościach dyni przeczytajcie mój artykuł dla 100Club.pl, o tym, dlaczego warto jeść dynię.
Na śniadanie
Szakszuka z dynią
Jeśli masz resztki upieczonej z kolacji dyni, możesz je wrzucić następnego dnia do jajecznicy lub jako baza do szakszuki.
![](https://antyutopia.pl/wp-content/uploads/2024/04/szakszuka_4_184x1351.jpg)
![](https://antyutopia.pl/wp-content/uploads/2024/04/DSC08436_budyn_dyniowy_alergik_184x1351.jpg)
Budyń z dyni
Taki budyn jest bardzo sycący i rozgrzewający w jesienny i zimowy poranek.
Na obiad
Dynia nadziewana kurczakiem i awokado
Przepyszna opcja podania drugiego dania. Zamiast ziemniaków czy ryżu podajesz usmażone lub upieczone mięso w „miseczkach” z dyni. Takim daniem można zachwycić gości.
![](https://antyutopia.pl/wp-content/uploads/2024/04/Dynia_nadziewana_kurczakiem_01_184x1351.jpg)
![](https://antyutopia.pl/wp-content/uploads/2024/04/Dynia_nadziewana_jajem_1_184x1351.jpg)
Dynia nadziewana jajami
Upieczoną dynię piżmową można użyć na wiele sposobów. Można ja upiec z oliwą i szałwią i wyjadać ze skórki, nadziać jajami albo mięsem, a nadwyżkę zmiksować i dodać do jaglanki razem z prazonym jabłuszkiem albo do kokosianki czyli paleo owsianki.
Kopytka dyniowe
Jedna z pyszniejszych i zdrowszych opcji obiadowych. Czemu kopytka miałyby byc tylko z ziemniakami. Dynia to zdrowsza opcja, szczególnie dla osób które nie jedzą roślin psiankowatych z powodu chorób autoimmunologicznych Mąkę ziemniaczaną można wymienić na gryczaną lub ryżową. Ale sprawdzi się też mąka z tapioki, amarantusa, komosy ryzowej czy sorgo.
![](https://antyutopia.pl/wp-content/uploads/2024/04/DSC06325_Kopiowanie_184x1351.jpg)
![](https://antyutopia.pl/wp-content/uploads/2024/04/Pizza_na_spodzie_z_dyni_hokkaido_3_184x1351-683x1024.jpg)
Pizza na spodzie z dyni
spód do tej pizzy robi się szybciej niż do tej zwykłej pszennej, bo nie trzeba czekać żeby ciasto wyrosło. Na wierzch możesz położyć ulubione dodatki: kawałki kurczaka, mozarellę, sos pomidorowy, sos paleodorowy (z marchewki i buraka), jajo sadzone i co Ci jeszcze przyjdzie do głowy.
Na kolację
Zupa dyniowa z curry
Wyobraź sobie, że wracasz zmarznięty z miasta, a w domu czeka na Ciebie rozgrzewająca, pachnąca Indiami zupa krem z curry. Po takiej kolacji wspaniale się śpi.
![](https://antyutopia.pl/wp-content/uploads/2024/04/zupa_dyniowa_z_curry_01_184x1351.jpg)
![](https://antyutopia.pl/wp-content/uploads/2024/04/Dip_z_dyni_i_awokado_0_184x1351.jpg)
Dip z dyni
Taką przekąskę możesz zabrać do pracy i zjeść z surową marchewką lub nawet z kawałkami jabłuszka.
Na deser
Biszkopt dyniowy
Wystarczy surową dynię zetrzeć na tarce i dodać do ciasta np. zamiast marchewki. Ciasta dyniowe to też fajna opcja przemycania warzyw w diecie dzieci, które za nimi nie przepadają.
![](https://antyutopia.pl/wp-content/uploads/2024/04/biszkopt_dyniowy_1_tartal_slider_184x1351.jpg)
![](https://antyutopia.pl/wp-content/uploads/2024/04/Tartaletki_z_dynia_2_184x1351.jpg)
Tartaletki z dynią i orzechami
Został Ci nadmiar musu z dyni? Możesz go wykorzystać w tym słodkim przepisie i podać jako deser. Wykorzystywanie resztek jedzenia jest paleo!
Więcej dyniowych przepisów znajdziesz w moim wcześniejszym wpisie.
Moje ulubione dynie
Hokkaido
doskonała na: zupy kremy, frytki
Piżmowa
doskonała na: zupy kremy, frytki, do ciasta, na musy i budynie, jako nadzienie do naleśników, na pancakes, do szakszuki, do paleo owsianek, do nadziewania mięsem
Makaronowa
doskonała jako zamiennik makaronu, do jajecznicy, do paleo owsianek, do nadziewania mięsem
A Wy jak wykorzystujecie dynie?