Muffiny kasztanowo-kakaowe

Zapraszam do odkrycia przepisu na muffiny kasztanowo-kakaowe, które są nie tylko przepyszne, ale także zdrowe i zgodne z dietą paleo. Te małe wypieki łączą w sobie głębię smaku mąki kasztanowej z intensywnością kakao, tworząc idealne połączenie dla każdego, kto pragnie rozkoszować się czymś słodkim, ale bez dodatku tradycyjnego cukru.

  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki stewi w proszku
  • 1/4 szklanki mąki kasztanowej
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 3 szt. jaja
  • przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  2. Zmieszaj w mikserze jaja z miodem do uzyskania kremowej masy.
  3. Do utartej masy dodaj mleko kokosowe.
  4. Do oddzielnego naczynia przesiej mąkę, kakao i połącz z solą, sodą, stewią i przyprawą do piernika.
  5. Połącz płynne i suche składniki i ubijaj około 30 sekund.
  6. Ciasto podziel równo w foremki wypełniając je do 3/4 wysokości.
  7. Piecz ok. 20-25 min, do suchego patyczka.
  8. Nie otwieraj od razu piekarnika, żeby muffiny nie opadły.

Zapraszam do odkrycia przepisu na muffiny kasztanowo-kakaowe, które są nie tylko przepyszne, ale także zdrowe i zgodne z dietą paleo. Te małe wypieki łączą w sobie głębię smaku mąki kasztanowej z intensywnością kakao, tworząc idealne połączenie dla każdego, kto pragnie rozkoszować się czymś słodkim, ale bez dodatku tradycyjnego cukru.

Wykorzystanie mleka kokosowego oraz miodu jako naturalnych słodzików, a stewia dodatkowo wzmacnia słodycz, jednocześnie redukując kaloryczność deseru. Dodatek przyprawy do piernika nadaje muffinom nieco świątecznego charakteru, czyniąc je idealnym wyborem na chłodniejsze dni. Przygotowanie tych muffinów nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich domowników.

Zaparz ulubioną herbatę lub kawę i ciesz się każdym kęsem tych aromatycznych, wilgotnych muffinów.

Desery
Kuchnia zdrowotna