Pieguski (bez glutenu)

Kruche, lekkie i smakiem przypominają pieguski. Tak! Pieguski! Tylko, że bez utwardzanego tłuszczu, bez cukru i sztucznych dodatków.
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 50 ml syropu klonowego / z agawy
- 1 szt. jajo
- 10 łyżek bezglutenowych płatków owsianych
- 120 g mąki jaglanej
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g gorzkiej czekolady
- Masło utrzyj z syropem przy pomocy miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy.
- Dodaj jajko, dalej ucieraj. Wsyp resztę składników i wyrób ciasto.
- Na końcu posiekaj czekoladę na małe kawałki i dodaj do ciasta.
- Nabieraj ciasto dużą łyżką i formuj kulki, spłaszcz dłonią.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 180oC przez około 18-20 minut, aż zaczną się lekko brązowić.
- Wystudź na kratce.
Kruche, lekkie i smakiem przypominają pieguski. Tak! Pieguski! Tylko, że bez utwardzanego tłuszczu, bez cukru i sztucznych dodatków.
To pyszna i zdrowa przekąska dla dużych i małych. Jedyną ich wadą jest to, że zniakają w 15 minut.
Sprawdźcie też przepisy na moje pozostałe zdrowe ciasteczka bez glutenu np. ciasteczka z masłem orzechowym, ciasteczka orzechowe, kruche ciasteczka ryżowe z dżemem albo herbatniki gryczane z kakao.

