Placki gryczane z pokrzywą (bez glutenu, bez jaj)

Kiedy jesteśmy u siebie na Suchej Strudze, często korzystamy z darów natury, które są tam dostępne. Raz dodajemy dziką miętę do lemoniady, innym razem kwiaty czarnego bzu do sałatki, a wiosną koniecznie młodą pokrzywę właściwie do wszystkiego.

  • 250 g kaszy gryczanej
  • garść młodej pokrzywy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • masło klarowane do smażenia
  1. Kaszę gryczaną namocz w wodzie ze szczyptą soli przez minimum 30 minut, a najlepiej 12-24 h.
  2. Wypłucz namoczoną kaszę na sitku i odstącz.
  3. Przełóż kaszę do naczynia blendera, dodaj oliwę, sól i odrobinę wody (30 -40 ml), tak aby uzyskać konsystencję bardzo gęstego ciasta. Sprawdź czy ciasto łatwo odchodzi od łyżki, jeśli nie, dodaj jeszcze odrobinę wody.
  4. Pokrzywę podziel na listki (użyj rękawiczek, bo parzy), a te pokrój na mniejsze kawałkim następnie dodaj do ciasta i zblenduj.
  5. Zostaw kilkanaście całych listków pokrzywy na wierzch placków.
  6. Rozgrzej odrobinę masła klarowanego na patelni (ja użyłam patelni do naleśników) i nakładaj łyżką ciasto formując małe placuszki, na wierzch każdego wciśnij listek pokrzywy. Smaż z obu stron do zarumienienia.
  7. Podawaj solo lub z gulaszem.

Kiedy jesteśmy u siebie na Suchej Strudze, często korzystamy z darów natury, które są tam dostępne. Raz dodajemy dziką miętę do lemoniady, innym razem kwiaty czarnego bzu do sałatki, a wiosną koniecznie młodą pokrzywę właściwie do wszystkiego.

Przygotowujemy wtedy pesto z pokrzywy, kopytka z pokrzywą, herbatkę z pokrzywy, chipsy z pokrzywy (mega!), a moim odkryciem jest kaszanka smażona z pokrzywą. Po prostu genialne!

Te placki gryczane, które dziś Wam proponuję to mój kolejny patent na przemycenie tej cudownej, bogatej w żelazo pokrzywy.

Pokrzywa ma właściwości moczopędne pomocne w leczeniu schorzeń układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego (dna moczanowa). Ta niepozorna roślina przeciwdziała również zatrzymywaniu płynów w organizmie. Dodawanie pokrzywy do potraw poprawia przemianę materii, dobroczynnie wpływa na kondycję wątroby i trzustki.

Korzystajcie z dobroczynnych właściwości tej rośliny!

Śniadania
Kuchnia wegańska