Muffiny ze śliwkami i surową kruszonką

Kupiłam nową mąkę. Mąkę teff. Musiałam ją od razu wypróbować! Konsystencją i właściwościami przypomina trochę kasztanową i żołędziową. Teff (inaczej miłka abisyńska) to inaczej bezglutenowe pseudo-zboże (nie paleo), wywodzące się z Afryki.
MUFFINY
- 2 szt. jaja
- 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka mąki teff
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 łyżka kakao
- 5 szt. dojrzałych śliwek węgierek
- szczypta kardamonu
- szczypta sody
KRUSZONKA
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki mąki z wiesiołka (opcja)
- 8 szt. posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżeczki posiekanych pestek dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- Rozgrzej piekarnik do 180C
- Jaja zmiksuj z ksylitolem w mikserze, dodaj wystudzony, płynny olej.
- Dodaj mąki, kakao, kardamon i sodę i wymieszaj na gładką masę.
- Zatrzymaj mikser, dodaj śliwki i wymieszaj łyżką.
- Wyłóż ciasto do foremek na muffiy wypełniając ok 3/4 ich wysokości.
- Piecz ok 22-25 min.
- Wystudź na kradce piekarnika
- Zrób kruszonkę mieszając wszystkie jej składniki.
- Na każdą muffinkę nałóż odrobinę kruszonki i zajadaj.
Kupiłam nową mąkę teff. Musiałam ją od razu wypróbować! Konsystencją i właściwościami przypomina trochę kasztanową i żołędziową. Teff (inaczej miłka abisyńska) to inaczej bezglutenowe pseudo-zboże (nie paleo), wywodzące się z Afryki.
Do mąki teff dobrze pasuje kakao i wszystkie przyprawy korzenne. Myślę, że w tym przepisie można ją zastąpić kasztanową lub żołędziową. Teff wydaje się bardzo chłonna, a do zrobienia tych pięciu muffinów użyłam tylko jednej łyżki i tyle samo mąki kokosowej.
Zdaje się, będzie dobrze współgrać z jesiennymi darami tj. śliwki, dynia czy gruszki.
No to idę dalej testować jej właściwości.
Smacznego.


