Omlet szarlotkowy (bez glutenu)

Omlet szarlotkowy to jedno z moich ulubionych śniadań. Jest proste, szybkie i dodaje mi energii na kilka dobrych godzin.

  • 2 szt. jaja
  • po 1 czubatej łyżce mąki jaglanej i gryczanej
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu cejlońskiego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta kardamonu
  • 1 szt. małe jabłko
  • 1 łyżeczka melasy karobowej lub miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • masło klarowene /olej kokosowy do smażenia
  1. Jaja, mąki, sodę i przyprawy zmieszaj mikserem na jednolitą masę.
  2. Połowę jabłka obierz i pokrój na cienkie ćwierć plasterki. Wymieszaj z ciastem na omlet.
  3. Drugą połówkę pokrój na cienkie półplasterki. Odłóż.
  4. Tłuszcz rozgrzej na patelni i wylej ciasto.
  5. Pozostałą część jabłka poukładaj na smażącym się omlecie delikatnie wciskając jabłka w ciasto.
  6. Wierzch obsyp cynamonem.
  7. Smaż na wolnym ogniu do czasu, aż wierzch nie będzie płynny. Wtedy przełóż na drugą stronę i smaż, aż jabłka się zarumienią.
  8. Gotowy omlet polej melasą i masłem orzechowym.

Omlet szarlotkowy to jedno z moich ulubionych śniadań. Jest proste, szybkie i dodaje mi energii na kilka dobrych godzin.

Uwielbiam połączenie jabłek, cynamonu i orzechów. Cała kuchnia pachnie wtedy tak słodko. A kiedy dodam jeszcze na wierzch łyżeczkę miodu lub melasy karobowej i posypię wszystko orzechami to naprawdę chciałabym, żeby to śniadanie trwało wiecznie.

Najlepiej smakuje z kawą z cykorii na mleku kokosowym, która zostawia mi „wąsy” z pianki 🙂

Śniadania
Kuchnia zdrowotna