Dyniowe latte

W tym złotym napoju skumulowałam masę energetyzujących i rozgrzewających składników w sam raz na zimowe dni.Kawa i zielona herbata pobudzają, imbir i cynamon działają przeciwzapalnie i antydepresyjnie, a gorące mleko i dynia koją żołądek i przy okazji sycą.

  • 3 czubate łyżki puree z dyni
  • 200 ml mleka kokosowego (nie kremu)
  • espresso
  • 20 ml zaparzonej zielonej herbaty
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • po szczypcie cynamonu i imbiru
  1. Mleko pogrzej w garnuszku do żądanej temperatury .

  2. Przelej do blendera i dodaj pozostałe składniki. Zblenduj na wysokich obrotach.

  3. Przelej do kubka i pij w chłodne wieczory.

To nie tylko napój. To cały posiłek, który bardzo dobrze smakuje z aromatycznymi piernikami bez jaj.

Specjalnie nie żałowałam kurkumy, bo ma wprost cudowne właściwości:

  • działa silnie przeciwzapalnie. Może być stosowana podczas przeziębień, bólu stawów w chorobach zwyrodnieniowych stawów itd.
  • działa antydepresyjnie
  • łagodzi stany zapalne jelit (nieszczelne jelita, zachwiana równowaga bakteryjna, IBS, SIBO, choroba Leśniewskego-Crohna)
  • ma działanie antyoksydacyjne i zapobiega rozwojowi raka
    działa przeciwbólowo

No to na zdrowie!

Napoje
Kuchnia amerykańska
SONY DSC