Paleo Parfait

Parfait to szybki deser na zimno, który idealnie chłodzi podczas sierpniowych upałów. Każdy z Was ma z pewnością w domu śmietanę kokosową (lub mleko kokosowe, od którego oddziela się ta gęsta część) i sezonowe owoce.

SKŁADNIKI NA PALEO PARFAIT

  • 4 łyżki paleo granoli (przepis niżej)
  • 2 garście ulubionych owoców
  • 200 ml śmietany kokosowej z lodówki (polecaa Real Thai)
  • 2 słoiczki ok 250 ml

SKŁADNIKI NA GRANOLĘ (wyjdzie ok. słoiczek):

  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść pestek dyni
  • 1 garść pestek słonecznika
  • 1 garść wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu
  1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  2. Wszystkie składniki granoli wymieszaj ze sobą, tak żeby miód dokładnie pokrył orzechy i pestki.
  3. Na płaskiej foremce do pieczenia rozłóż papier do pieczenia i równomiernie rozłóż składniki.
  4. Piecz około 15 minut mieszając co 2-3 minuty. Uwaga: wiórki bardzo łatwo się przypalają, trzeba być bardzo czujnym.
  5. Ostudź. Po ostudzeniu można przechowywać granolę w zakręconym słoiku i używać jako składnik do deserów lub omletów.
  6. Skomponuj swój słoiczek paleo parfait.
  7. Na dnie słoiczka ułóż ulubione owoce (u mnie pokrojone na mniejsze kawałki morele i borówki).
  8. Następnie przykryj hojną łyżką śmietany kokosowej, a potem wsyp 1 łyżkę granoli.
  9. Potem zrób drugą taką samą warstwę i na wierzch polej śmietaną kokosową i ułóż owoce.
  10. Od razu zjadaj.

Parfait to szybki deser na zimno, który idealnie chłodzi podczas sierpniowych upałów. Każdy z Was ma z pewnością w domu śmietanę kokosową (lub mleko kokosowe, od którego oddziela się ta gęsta część) i sezonowe owoce.

Paleo granolę robi się błyskawicznie. I nawet ja, ciągle zabiegana znalazłam 15 minut żeby ją przygotować. Powiem Wam, że naprawdę warto zrobić własną granolę, bo mamy pewność z czego jest zrobiona, a po drugie jest przepysznie chrupiąca, a na pewno lubicie chrupać. Smaki i struktury fantastycznie się przenikają w tym prostym deserze. Na jednej łyżce tyle wrażeń. Aksamitna, zimna śmietana połączona z chrupiącą granolą i słodziutkimi owocami lata. Pycha!

Desery
Kuchnia zdrowotna