Sałatka z jarmużem, fasolką szparagową i pomidorkami cherry

Postanowiłam zrobić tę sałatkę, żeby oswoić Was z jarmużem. Dla większości to zielony liść bez smaku i tyle.
- 4 garście jarmużu
- 2 spore garście fasolki szparagowej
- 2 garście pomidorków cherry
- 2 łyżeczki pestek słonecznika i dyni
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki świeżego oregano
- sok z połówki cytryny
- sól
- pieprz
- Najpierw ugotuj fasolkę.
- Zagotuj wodę w dużym garnku.
- Umyj fasolkę, odetnij końcówki i wrzuć do wrzątku. Posól i gotuj około 18-20 minut. Fasolka ma być al dente. Odcedź na sitku.
- Z liści jarmużu wykrój grube części, ułóż liście na sitku i przelej wrzątkiem, żeby zmiękły.
- Pomidorki cherry umyj i przekrój na pół.
- Na płaskim talerzu ułóż odsączony z wody jarmuż, jeszcze ciepłą fasolkę al dente i pokrojone pomidorki cherry.
- Oliwę i sok z cytryny wymieszaj razem, posól i popieprz do smaku. Polej sosem sałatkę i na końcu posyp pestkami słonecznika i dyni oraz świeżym oregano.
Postanowiłam zrobić tę sałatkę, żeby oswoić Was z jarmużem. Dla większości to zielony liść bez smaku i tyle. A przecież to skarbnica witamin. A oto kilka cudownych właściwości jarmużu:
- to silny antyoksydant, jest bogaty w witaminę C i A, które działają jak plaster na uszkodzone komórki naszego ciała i min. pomagają rekonwalescentom powrócić szybciej do zdrowia, a sportowcom zregenerować się po ciężkim treningu,
- wspomaga detoks organizmu i nie tylko zapobiega uszczodzeniom, ale też usuwa pestycydy i metale ciężkie,
- dzięki zawartości witaminy K i E wspomaga zdrowie serca,
- jarmuż to cenne źródło kwasu foliowego niezbędnego kobietom przygotowującym się do ciąży i w pierwszym trymestrze z racji zapobiegania wadom cewy nerwowej,
- należy do rodziny warzyw krzyżowych, które słyną ze swoich antyrakowych właściwości,
- dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny jarmuż może zapobiegać chorobom oczu tj. katarakta czy jaskra.
Jeśli nie przepadacie za jarmużem, plecam podsmażyć go krótko na patelni z czosnkiem i solą, tak samo jak szpinak, albo schować go w naleśnikach np. takich na mące z amarantusa.
Jedzcie jarmuż na zdrowie! Jest coraz popularniejszy i kupicie go już prawie w każdym warzywniaku. A jeśli nie, to upomnijcie się o to warzywo, a sprzedawca chętnie je Wam zamówi.


