Tarta bananowo-czekoladowa z budyniem

Taką rozkosz dla podniebienia zrobiliśmy sobie podczas aktywnego weekendu z paleo (relacja wkrótce). Weekend był na tyle intensywny fizycznie (pilates, nordic walking, długie spacery po Puszczy Niepołomickiej, bieganie), że daliśmy sobie grupowe rozgrzeszenie i wcinaliśmy tarty, aż nam się uszy trzęsły.

CIASTO:

  • przepis w treści

BUDYŃ:

  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 5 szt. żółtek
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 szt. duży dojrzały banan

POLEWA:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 garść orzechów włoskich
  1. Budyń przygotuj w następujący sposób:
  2. Rozpuść dokładnie żelatynę we wrzątku.
  3. Podgrzej mleko kokosowe w garnuszku i dodaj do niego żelatynę. Zagotuj delikatnie.
  4. Utrzyj żółtka i miód w oddzielnej misce, następnie powoli dodawaj mleko kokosowe cały czas mieszając (zahartujesz żółtka)
  5. Wlej całość z powrotem do garnuszka i podgrzewaj kolejne 5 min (nie gotuj) tak długo, aby całość maiła konsystencję budyniu.
  6. Schłódź budyń, od czasu do czasu mieszając żeby się nie zsiadł.
  7. W tym czasie przygotuj polewę wkładając wszystkie jej składniki do garnuszka.
  8. Rozpuść dokładnie wszystkie składniki.
  9. Wylej połowę polewy na wystudzony spód. Poczekaj, żeby polewa przestygła.
  10. Wylej na polewę budyń i delikatnie ułóż pokrojone w cienkie plasterki, kawałki banana.
  11. Włóż ciasto do lodówki na noc.
  12. Drugą połowę polewy podgrzej delikatnie, tylko żeby nabrała płynnej konsystencji i polej nią tartę we wzorki jak na zdjęciu i ozdób orzechami.
  13. Zajadaj się ze smakiem 🙂

Przygotuj spód wg tego przepisu

Taką rozkosz dla podniebienia zrobiliśmy sobie podczas aktywnego weekendu z paleo (relacja wkrótce). Weekend był na tyle intensywny fizycznie (pilates, nordic walking, długie spacery po Puszczy Niepołomickiej, bieganie), że daliśmy sobie grupowe rozgrzeszenie i wcinaliśmy tarty, aż nam się uszy trzęsły. 

Kruchy spód, kremowy budyń, w którym zanurzone zostały dojrzałe banany, a do tego gorzka czekolada i orzechy. Bardzo udane połączenie. W sam raz na weekend, do porannej kawy na słonecznym tarasie. Mmmm…

Desery
Kuchnia egzotyczna