Czy można się cieszyć świętami wielkanocnymi na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej? Tylko ci, którzy jeszcze nie spróbowali świętowania bez glutenu i laktozy powiedzą, że takie święta to same wyrzeczenia. To kwestia wyobraźni i odpowiedniego podejścia. To już takie moje czwarte święta i nie powiem, żebym czuła się gorsza czy czegoś pozbawiona. Bo człowiek to takie dziwne stworzenie, że zawsze zauważy to czego mu nie wolno, zamiast skupić się na tym co mu wolno jeść. A możliwości jest cała masa! Sami sprawdźcie.

ŚNIADANIE

Wielkanoc to święto jaja (dlaczego warto je jeść?), więc śniadanie zaczynamy od zjedzenia jaj w każdej postaci.

Omlet z jajem sadzonym i kiełkami.  

Jaja wymieszaj z ulubioną mąką np. kokosową lub jaglaną, usmaż omlet i ozdób kolorowymi warzywami, a na to posadź jajo.

Tarta z jajem i bazylią. 

Upiecz taki sam spód jak do tarty wiejskiej. Dodaj jajo sadzone i piecz w piekarniku w temp 200C do ścięcia białka.

Tarta wiejska z boczkiem i cebulą

Dodatki zależą od Ciebie. Wybierz ulubione i wszędzie przemycaj kiełki. Szczgólnie charakterystyczną rzeżuchę.

Sałatka tradycyjna.

Robi się ją tam samo, z tym że ziemniaki można zastąpić pietruszką lub pasternakiem, a majonez zrobić samemu. Jest pyszny i bardzo szybki. Zawsze się udaje.

Jaja na miękko to klasyka.

Wystarczy dodać kiełki i wiejskie masło, a wszystko rozpływa się w ustach.

Jaja nadziewane wątróbką, awokado i oliwkami.

To tylko inspiracja, bo jaja możesz nafaszerować dowolnymi dodatkami np. tuńczykiem, dipem z dyni i awokado, krewetkami, twarożkiem z migdałów lub z nerkowców z rzodkiewką i szczypiorkiem. Pycha!


DESERY

Pisałam już o deserach na Wielkanoc. Ale szczerze polecam klasyki: mazurek i babkę. A jeśli ktoś ma ochotę to jeszcze tę prostą tartę tustykalną lub mój ostatni przepis na trufle waniliowo-kakaowe.

Pasztet to jedna z moich ulubionych przystawek.

Razem z kiełkami rzeżuchy smakuje bardzo świątecznie.

Można go jeść solo, z paleo chlebkiem lub z chlebkiem gryczanym.

Paleo majonez to naprawdę kwestia 5 minut.

Wystarczy tych kilka składników, które widzicie na zdjęciu. Miksujemy i gotowe. Cały przepis znajdziecie tutaj. Sprawdzony i pyszny. Użyjcie neutralnego oleju np. słonecznikowego lub mało kwaśnej oliwy. Olej lniany czy z awokado nie nadają porządanego smaku. 

Do gotowego majonezu możecie też dodać wiejskiego chrzanu i kolejny sos do mięsa gotowy.

Zadbajcie też o dekorację stołu.

Wiosenne kwiaty i kiełki posiane w ciekawych naczyniach ozdobią stół i nadadzą mu życia.

 DANIE GŁÓWNE

Kurczak pieczony z młodą marchewką i szparagami, które już pojawiły się na straganach. Do tego puree z selera i ziemniaków lub pietruszki i obiad gotowy.

Smażona pierś z kaczki to bardzo szybki i wykwintny obiad. Świetnie pasuje do niej sos śliwkowy lub żurawinowy czy nawet mus z jabłka.

 KOLACJA

Biała kiełbasa kojarzy się z Wielkanocą.

Pieczona z warzywami korzeniowymi jest po prostu rewelacyjna w swojej prostocie. Wystarczy, ponacinać kiełbasę, dodać ulubione pokrojone w równe kawałki warzywa np. buraki, pietruszkę, seler, cebulę, bataty, ziemniaki (200C termoobieg 45 min).

Warzywa tak wspaniale przenikną aromatem kiełbasy, że będziecie oblizywać palce. Gwarantuję!

Jeśli brakuje Wam żurku to polecam taki niby żurek od Pawła z Paleo dla Opornych

lub zupę chrzanową.

U mnie w domu jada się zawsze barszcz czerwony z białą kiełbasą i jajem oraz łyżką chrzanu i taką zupę Wam polecam. Jest rewelacyjna!

A co będzie u Was na stole wielkanocnym?

 

Wesołych Świąt!