Ucierane ciasto z gruszkami i kruszonką (bez glutenu, bez laktozy)

Mąka ryżowa to jedna z moich ulubionych mąk do pieczenia ciast. Przede wszystkim jest bezglutenowa, neutralna w smaku, wszechstronna, łatwo dostępna i tania! Możecie ją kupić nawet w popularnych dyskontach.

  • 50 g miękkiego masła lub oleju kokosowego
  • 4 łyżki cukru kokosowego np. House of Asia
  • 1 szt. jajo
  • 200 ml mleka kokosowego np. Real Thai
  • 200 g mąki ryżowej (np. z Biedronki)
  • 6 czubatych łyżek mielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 450 g obranych i oczyszczonych gruszek

KRUSZONKA

  • 60 g masła (roztopionego)
  • 80 g mąki ryżowej
  • 2 łyżki cukru
  1. Rozgrzej piekarnik do 170C.
  2. Gruszki pokrój na mniejsze kawałki. Odstaw.
  3. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj jajo i utrzyj do połączenia.
  4. Dodaj mleko kokosowe na przemian z mąką wymieszaną z sodą. Wymieszaj do połączenia składników.
  5. Formę o średnicy 25 cm natrzyj masłem i oprósz mąką ryżową.
  6. Wyłóż ciasto a na wierzchu poukładaj gruszki.
  7. Zrób kruszonkę.
  8. Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj dokładnie między palcami do otrzymania kruszonki.
  9. Rozsyp kruszonkę równo na wierzchu ciasta.
  10. Wstaw do piekarnika i piecz około 45 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  11. Po wystudzeniu możesz posypać ciasto płatkami migdałowymi lub pokruszonymi orzechami.

Mąka ryżowa to jedna z moich ulubionych mąk do pieczenia ciast. Przede wszystkim jest bezglutenowa, neutralna w smaku, wszechstronna, łatwo dostępna i tania! Możecie ją kupić nawet w popularnych dyskontach.

Dzięki takim łatwym przepisom wiem, że wielu z Was je powtórzy u siebie w domu. Uwierzcie mi, ja też stawiam na szybkie i proste desery. I ten taki jest.

Ucierane ciasto bez mleka krowiego, z soczystymi gruszkami i pyszną bezglutenową kruszonką możecie upiec w zaledwie chwilę. Domyślam się, że każdy z Was ma wszystkie składniki w lodówce. A jeśli nawet brakuje Wam cukru kokosowego to śmiało zastąpcie go miodem, erytrolem albo ksylitolem. Nie macie migdałów? Mogą być mielone orzechy włoskie. I problem zamienników z głowy.

A tutaj więcej przepisów na pachnące jesienią ciasta bez glutenu.

Desery
Kuchnia europejska