Tartaletki z wędzonym pstrągiem

Dawniej rzadko jadłam ryby. Dlaczego? Głównie dlatego, że znalezienie dobrej jakości ryby nie jest takie proste. Morza są obecnie tak bardzo zanieczyszczone, że za dioksyny w rybach ja bardzo dziękuję. Już jakiś czas temu odkryłam przepysznego pstrąga w Lokalnych Przysmakach, wędzonego w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem olchowym. Od tego czasu zajadam się nim systematycznie. Wykorzystuję rybę do sałatek, jajecznicy, a tym razem zrobiłam tartaletki.

Połączyłam pikantne pory i cebule z orzeźwiającymi owocami egzotycznymi i wyszło przepysznie! Aksamitne mięso pstrąga cudownie smakowało w tym różnorodnym towarzystwie.

SPÓD:

  • przepis w treści

NADZIENIE:

  • 1 szt. duży por
  • 4 szt. niewielkie cebule
  • 2 szt. kiwi
  • 1/2 szklanki świeżego ananasa
  • 1 szt. średni wędzony pstrąg
  • masło i oliwa z oliwek do smażenia
  • natka pietruszki
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  1. Przygotuj spód wg tego przepisu. Forma na tarty powinna mieć ok 8-10 cm. średnicy. 

  2. Aby zrobić nadzienie, pokrój pora i cebulę w bardzo cienkie półplasterki.
  3. Na patelni rozpuść masło z oliwą i zeszklij cebulę i pory razem z tymiankiem. Posól i popieprz do smaku. Odstaw.
  4. Kiwi i ananasa pokrój w niewielką kosteczkę, wymieszaj i odstaw.
  5. Gotowe, lekko przestudzone spody tartaletek wypełnij zeszkloną cebulą i porem.
  6. Pstrąga oczyść z ości i poszarp na mniejsze kawałki. Ułóż na wierzchu.
  7. Całość posyp kiwi i ananasem oraz natką pietruszki.
Dania główne
Kuchnia europejska