Szarpana wołowina (z wolnowaru)

Gotowanie w wolnowarze daje niesamowitą wolność. Gulasze, szarpane mięsa i rosół to moje ulubione potrawy do przygotowania w wolnowarze. Dlaczego? Dlatego, że po prostu wrzucam wszystko do naczynia, ustawiam na odpowiedni tryb low albo high i idę spać. A następnego dnia, mam gotowy obiad, który wystarczy zapakować do pudełka do pracy i gotowe.

  • 1-1,5 kg wołowiny np. mostek (pieczeń, pręga)
  • 700 ml passaty
  • 1 szt. cebula
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 2 łyżki świeżego oregano
  • 4 szt. ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • mielony pieprz
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • szczypta ksylitolu
  • 2 szt. liście laurowe
  1. Mięso umyj, osusz. Odłóż.
  2. Wędzoną paprykę, kmin, sól, pieprz i ksylitol zmieszaj razem.
  3. Czosnek przepuść przez praskę i dodaj do przypraw.
  4. Wlej oliwę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Natrzyj mieszanką mięso, bardzo dokładnie wmasowując przyprawy.
  6. Natarte mięso przełóż do wolnowaru, zalej passatą, dodaj liście laurowe, oregano i pokrojoną na plastry cebulę.
  7. Gotuj w trybie low przez 6-8h.
  8. Idz spać, a rano obiad będzie gotowy.
  9. Podawaj posypaną świeżym oregano, z bezglutenowym chlebkiem, ziemniakami, w naleśniku lub z kaszą gryczaną lub jaglaną.

Gotowanie w wolnowarze daje niesamowitą wolność. Gulasze, szarpane mięsa i rosół to moje ulubione potrawy do przygotowania w wolnowarze. Dlaczego? Dlatego, że po prostu wrzucam wszystko do naczynia,
ustawiam na odpowiedni tryb low albo high i idę spać. A następnego dnia, mam gotowy obiad, który wystarczy zapakować do pudełka do pracy i gotowe.

Wiele osób mnie pyta, a co z rosołem. Przecież trzeba zbierać szumowiny, kiedy dodać warzywa…
Szumowin w ogólne nie trzeba zdejmować, one opadają same na dno i rosół jest klarowny i aromatyczny.
A warzywa do rosołu najlepiej dodać na około 2 h przed zakończeniem wolnoważenia. Będą odpowiednio ugotowane, nie rozgotowane.

Szarpana wołowina to jeszcze mniej pracy. Bo do niej wcale nie trzeba zaglądać podczas gotowania. Mięso cudownie się rozpada, jest delikatne i bardzo aromatyczne, bo parę godzin spędziło w towarzystwie przypraw.

Dania główne
Kuchnia amerykańska