Zupa-krem z cukinii

Przez ostatnie dwa tygodnie codziennie jadamy cukinię. Nawet czasami 3 razy dziennie i wcale nam się nie znudziła. Mam jej nadmiar na Strudze, więc wymyślam cukiniowe potrawy. Grilluję ją na maśle, robię placki, "makaron" i niezliczoną ilość rzeczy.
- 1 szt. duża cukinia
- 10 cm pora
- 1/2 szt. ostrej czerwonej papryczki
- 1/2 szt. cebuli
- 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
- 2 łyżki masła
- szczypta kurkumy
- sól /pieprz do smaku
- Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Nie ma znaczenia jakiej, bo wszystko i tak zostanie zmiksowane.
- W garnku, w którym będziesz gotować zupę rozpuść masło i podsmaż najpierw cebulkę z papryką i kurkumą.
- Jak cebula się zeszkli, dodaj pora i cukinię i podsmaż 3-5 min.
- Dodaj bulion tak, aby pokrył całe warzywa i gotuj do miękkości (ok 10 min).
- Zblenduj wszystko na gładką masę i dopraw do smaku.
- Można podawać z kleksiem mleka kokosowego lub z plastrem boczku.
Przez ostatnie dwa tygodnie codziennie jadamy cukinię. Nawet czasami 3 razy dziennie i wcale nam się nie znudziła. Mam jej nadmiar na Strudze, więc wymyślam cukiniowe potrawy. Grilluję ją na maśle, robię placki, „makaron” i niezliczoną ilość rzeczy.
Na obiad jedliśmy cukinię nadziewaną kurczakiem i warzywami, i zostało mi trochę wnętrzności, więc wykorzystałam je do ugotowania zupy-kremu, bo nie lubię marnować jedzenia.
Zupę robi się ekspresowo. Jest delikatnie pikantna i aksamitna. Zjadłabym ją do kolację, ale mam już plan dodać do niej mięsa z rosołu, albo wiejskiej kiełbasy i będzie obiad.

