Pieczone jabłka z surową kruszonką
Dlaczego właściwie deserem zawsze musi być jakieś ciasto, skoro natura obdarowała nas słodziutkimi owocami? Takie desery są najprostsze. Wystarczy kilka ulubionych dodatków i gotowe. Nie trzeba się martwić, że coś nie wyrośnie, rozpadnie się, pokruszy. To co wymyśliła natura jest najlepsze.
- 2 szt. jabłka np. szara reneta
- 4 łyżeczki oleju kokosowego w stanie płynnym
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki mąki z wiesiołka
- 8 szt. posiekanych orzechów brazylijskich
- 8 łyżeczek pestek dyni
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Przetnij jabłka na pół w poprzek i wydryluj gniazda nasienne zostawiając tyle miejsca, żeby zmieściła się tam kruszonka (ok 2 łyżek).
- Każdą połówkę zawiń osobno w folię aluminiową i przełóż do brytfanki do pieczenia (to na wypadek gdyby wyciekły soki).
- Piecz około 45 min.
- W międzyczasie przygotuj kruszonkę mieszając razem wszystkie pozostałe składniki. Odstaw w chłodne miejsce.
- Upieczone jabłka nafaszeruj kruszonką.
- Możesz polać chłodnym mlekiem kokosowym lub wiejską śmietaną.
Dlaczego właściwie deserem zawsze musi być jakieś ciasto, skoro natura obdarowała nas słodziutkimi owocami? Takie desery są najprostsze. Wystarczy kilka ulubionych dodatków i gotowe. Nie trzeba się martwić, że coś nie wyrośnie, rozpadnie się, pokruszy. To co wymyśliła natura jest najlepsze.
Dziś zatem jabłko pieczone. Kto nie lubi jabłka w takiej formie? Jest przesłodkie, aromatyczne i nasze lokalne. Dostępne przez cały rok. Przeróżne odmiany.
Do moich pieczonych jabłek dodałam surową kruszonkę z ulubionych składników. Taką kruszonkę najlepiej zjadać na surowo, bo pestki i orzechy w starciu z wysoką temperaturą tracą swoje cenne właściwości. Co więcej, stają się toksyczne (utleniają się).
Ciepłe jabłko i schłodzona kruszonka doskonale do siebie pasują. Można również podawać jabłka pod czapą z gęstego mleka kokosowego lub wiejskiej śmietany. Wtedy są jeszcze lepsze.