Pieczone jabłka z surową kruszonką

Dlaczego właściwie deserem zawsze musi być jakieś ciasto, skoro natura obdarowała nas słodziutkimi owocami? Takie desery są najprostsze. Wystarczy kilka ulubionych dodatków i gotowe. Nie trzeba się martwić, że coś nie wyrośnie, rozpadnie się, pokruszy. To co wymyśliła natura jest najlepsze. 

  • 2 szt. jabłka np. szara reneta
  • 4 łyżeczki oleju kokosowego w stanie płynnym
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki mąki z wiesiołka
  • 8 szt. posiekanych orzechów brazylijskich
  • 8 łyżeczek pestek dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  2. Przetnij jabłka na pół w poprzek i wydryluj gniazda nasienne zostawiając tyle miejsca, żeby zmieściła się tam kruszonka (ok 2 łyżek).
  3. Każdą połówkę zawiń osobno w folię aluminiową i przełóż do brytfanki do pieczenia (to na wypadek gdyby wyciekły soki).
  4. Piecz około 45 min.
  5. W międzyczasie przygotuj kruszonkę mieszając razem wszystkie pozostałe składniki. Odstaw w chłodne miejsce.
  6. Upieczone jabłka nafaszeruj kruszonką.
  7. Możesz polać chłodnym mlekiem kokosowym lub wiejską śmietaną.

Dlaczego właściwie deserem zawsze musi być jakieś ciasto, skoro natura obdarowała nas słodziutkimi owocami? Takie desery są najprostsze. Wystarczy kilka ulubionych dodatków i gotowe. Nie trzeba się martwić, że coś nie wyrośnie, rozpadnie się, pokruszy. To co wymyśliła natura jest najlepsze.

Dziś zatem jabłko pieczone. Kto nie lubi jabłka w takiej formie? Jest przesłodkie, aromatyczne i nasze lokalne. Dostępne przez cały rok. Przeróżne odmiany.

Do moich pieczonych jabłek dodałam surową kruszonkę z ulubionych składników. Taką kruszonkę najlepiej zjadać na surowo, bo pestki i orzechy w starciu z wysoką temperaturą tracą swoje cenne właściwości. Co więcej, stają się toksyczne (utleniają się).

Ciepłe jabłko i schłodzona kruszonka doskonale do siebie pasują. Można również podawać jabłka pod czapą z gęstego mleka kokosowego lub wiejskiej śmietany. Wtedy są jeszcze lepsze.

Desery
Kuchnia europejska