Kotlet z kalafiora z czarnym ryżem i tajskim sosem (wege)

Niedawno otrzymałam prezent w postaci bezglutenowych produktów House of Asia. Znalazły się tam makaron ryżowy, papier ryżowy, organiczne mleko kokosowe, olej kokosowy, czarny ryż i jeszcze parę innych drobiazgów. Nie mogłam się doczekać, żeby wypróbować nowe przyprawy, które przeniosą mnie w podróż kulinarną do tego pięknego kraju.
KOTLETY: (8 szt.)
- 1 szt. kalafior
- 1 szt. cebula
- 2 szt. jaja
- 2 szt. ząbki czosnku
- 3 łyżki świeżej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki kokosowej
- olej kokosowy do smażenia
SOS:
- 10 szt. pieczarek
- 1/2 szt. cebuli
- 2 łyżeczki pasty Tom Yum House of Asia
- 1 łyżeczka soszonej tajskiej bazyli HoA
- 2 szt. liście kaffiru HoA
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcja)
- olej kokosowy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
DODATKOWO:
- 3/4 szklanki czarnego ryżu House of Asia
- Kalafior ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i porządnie wyciśnij rękami nadmiar wody.
- Cabulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oleju kokosowym. Odstaw.
- Do kalafiorowej masy dodaj cebulę i czosnek, następnie jaja i wymieszaj dokładnie.
- Natkę drobno posiekaj i dodaj do reszty składników razem z przyprawami. Na końcu zagęść wszystko mąką i dobrze wymieszaj.
- Formuj niewielkie kotlety i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż do zarumienienia (ok 4-5 min z każdej strony).
- W międzyczasie ugotuj czarny ryż zalewając go 1,5 szklanki wody. Gotuj do miękkości, ok 30-35 min. Wyłącz źródło ciepła i przykryj garnek na czas przygotowywania sosu, żeby ryż nabrał lepkości.
- Przygotuj sos. Posiekaną na drobną kostkę cebulę zeszklij na oleju kokosowym, dodaj pastę Tom Yum i podsmaż ok 1 min.
- Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki, bazylię i porwane na mniejsze kawałku liście kaffiru. Dobrze wymieszaj i smaż jeszcze ok 4-5 min od czasu do czasu mieszając. Spróbuj, żeby doprawić solą i pieprzem wg uznania.
- Dodaj 2-3 łyżki wody, przemieszaj i dodaj łyżkę mąki do zagęszczenia sosu od razu energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Dolej mleko i duś ok 2-3 min.
- Do nakładania ryżu użyj łyżki do ziemniaków, rozpłaszcz powstałą kulkę, połóż na każdej kotlet i polej sosem.
Lubicie wyrazisie smaki? Jeśli tak, to zabieram Was w podróż do Tajlandii.
Niedawno otrzymałam prezent w postaci bezglutenowych produktów House of Asia. Znalazły się tam makaron ryżowy, papier ryżowy, organiczne mleko kokosowe, olej kokosowy, czarny ryż i jeszcze parę innych drobiazgów. Nie mogłam się doczekać, żeby wypróbować nowe przyprawy, które przeniosą mnie w podróż kulinarną do tego pięknego kraju.
Zainspirowana kuchnią tajską postanowiłam pomieszać polskie, proste produkty i ozdobić je tajskimi detalami. Naprawdę niewiele trzeba, żeby urozmaicić sobie codzienne menu. Wystarczą inne przyprawy niż używamy na codzień i już można wyczarować coś nowego.
Wiele osób, z którymi mam na codzień kontakt skaży się, że ciągle jedzą to samo i nie mają pomysłu jak to zmienić. Niech ten przepis będzie podpowiedzią, że praktycznie każde danie można zmienić, a wystarczy jedna czy dwie nowe przyprawy, żeby nasze zmysły odebrały je jako coś zupełnie świeżego.
Smacznego!



