Krem z groszku z kiełkami

Jednym z lepszych pomysłów na zimową kolację jest zupa. Dziś serwuję krem z groszku, który wzbogaciłam garścią kiełków lucerny obfitujących w witaminę C, A, E, B-complex a także żelazo, wapń, magnez i fosfor. Ale znajdźcie swoje ulubione kiełki i wrzućcie je do zupy. 

  • 1 szt. opakowanie mrożonego groszku (500 g)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • dowolne kiełki (u mnie lucerny)
  • oliwa z oliwek
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  1. Wlej bulion warzywny do garnka i zagotuj.
  2. Wrzuć do garnka mrożony groszek i gotuj do czasu, aż będzie miękki (ok 10-15 min)
  3. Zdejmij garnek z kuchenki i zblenduj zupę na krem pozostawiając część groszku w całości.
  4. Dopraw solą i pieprzem oraz wlej kilka łyżek oliwy z oliwek, tak aby w zupie widoczne były tłuste oczka.
  5. Rozlej na talerze i do każdego włóż garść kiełków.
  6. Posiekaj szczypiorek i wrzuć do zupy.
  7. Polej całość łyżeczką oliwy.

Jednym z lepszych pomysłów na zimową kolację jest zupa. Dziś serwuję krem z groszku, który wzbogaciłam garścią kiełków lucerny obfitujących w witaminę C, A, E, B-complex a także żelazo, wapń, magnez i fosfor. Ale znajdźcie swoje ulubione kiełki i wrzućcie je do zupy.

Aby zupa nie była zbyt mdła proponuję dodać szczypiorku lub ostrych kiełków (brokuł, rzeżucha, rzodkiewka, gorczyca).

Smacznego!

Przystawki
Kuchnia europejska