Omlet a la pizza (keto, bez glutenu)

Kto nie lubi pizzy? Ale nie każdemu chce się przygotowować ciasto, a potem je ugniatać i czekać jeszcze pół godziny na to, żeby pizza się upiekła. Ten omlet jest jak pizza, z tym że przygotowuje się go migiem, więc szybko można zaspokoić głód.

1 duży omlet dla 2 osób

  • 1 czubata łyżka mąki kokosowej
  • 1 czubata łyżka mąki migdałowej
  • 1 czubata łyżka wiórków kokosowych
  • 3 szt. jaja
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • większa szczypta suszonej bazylii
  • olej kokosowy do smażenia

ULUBIONE DODATKI

  • sadzone jajo
  • plastry podsmażonego boczku
  • oliwki
  • sos pomidorowy
  • sos chilli lub sos pieczarkowy
  • parmezan lub feta (jeśli są tolerowane)
  • liście sałaty lub szpinaku
  1. Wszystkie składniki na omlet dokładnie wymieszaj.
  2. Rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni (ok 24 cm) i wlej ciasto.
  3. Zmniejsz ogień i przykryj petelnię.
  4. Smaż około 5 – 7 minut.
  5. Omletu nie trzeba przewracać na drugą stronę, bo ładnie się dosmaża pod przykryciem.
  6. W międzyczasie przygotuj ulubione dodatki np. podsmaż na osobnej patelni plastry boczku i jajo sadzone. Użyj passaty lub sosu chilli do posmarowania omleta. Dodatki zależą od Twoich preferencji i wyobraźni.

Kto nie lubi pizzy? Ale nie każdemu chce się przygotowować ciasto, a potem je ugniatać i czekać jeszcze pół godziny na to, żeby pizza się upiekła. Ten omlet jest jak pizza, z tym że przygotowuje się go migiem, więc szybko można zaspokoić głód.

Ciasto jest naprawdę doskonałe. Neutralne, mimo że użyłam tam mąki i wiórków kokosowych, za którymi nie wszyscy przepadają. U mnie jako dodatki poszły ostry sos chilli, który nadał charakteru omletowi. A poza sadzonym jajem i boczkiem położyłam na wierzch parę plastrów parmezanu. Wszystko było przepyszne! Tak pyszne, że kiedy Witek wrócił z pracy rzucił się na omlet jak oszalały, co utwierdziło mnie w przekonaniu, że chyba rzeczywiście musi być smaczny.

Śniadania
Kuchnia zdrowotna