Zupa krem z cukinii z ryżem

Nadeszła moja druga po wiośnie ulubiona pora roku. Wraz z Panią Jesienią przyszły chłodne poranki, tak przez mnie wyczekiwane po upiornie gorącym lecie. Nadeszła więc pora gorących, sycących zup, których jestem wielką fanką. Przyjemnie rozgrzewają i sycą na długie godziny. Nie wiem, którą kocham bardziej, tę z cukinii, z dyni czy tajski rosół… Macie swoje ulubione zupy? Jakie kochacie najbardziej?

  • 3 szt. średnie cukinie
  • 1 szt. mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki surowego ryżu basmati
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • sól
  1. Cebulę i czosnek obierz i niedbale pokrój.
  2. Podsmaż na oliwie do zrumienienia.
  3. Dodaj surowy ryż oraz curry i smaż na wolnym ogniu około 5 minut, tak aby przyprawy wniknęły w ryż.
  4. W międzyczasie pokrój cukinię na mniejsze kawałki i włóż na garnka.
  5. Zawartość patelni przełóż do garnka z cukinią, zalej wodą około 2 cm ponad poziom warzyw.
  6. Posól do smaku.
  7. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż ryż się rozpadnie. W razie potrzeby jeśli zupa będzie za gęsta, dolej trochę wody.
  8. Na końcu dodaj mleko kokosowe i zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę.
  9. Podawaj z pestkami dyni.
Przystawki
Kuchnia europejska