Mazurek z jabłkami (paleo)

Wiem, że już po świętach Wielkanocnych, ale nic nie szkodzi, żeby upiec taki mazurek o dowolnej porze roku. Mimo, że wydaje się pracochłonny, bo warstw jest parę, to wszystko idzie gładko i szybko.

SPÓD:

  • 2 szt. jaja
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • 9 łyżek wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego lub masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody

NADZIENIE:

  • 2 szt. szare renety
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego (może być płynne, nie krem)
  • 8-9 szt. dużych daktyli świeżych i/lub suszonych
  • 1/3 szklanki namoczonego i zmielonego maku
  • 2 garście ulubionych bakalii np. figi, migdały, orzechy włoskie, nerkowce

POLEWA:

  • 3 łyżki wrzątku
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  1. Najpierw przygotuj spód.
  2. Rozgrzej piekarnik do 190C.
  3. Jaja wbij do misy miksera i ubij z olejem lub masłem.
  4. Cały czas miksując dodawaj mąki, wiórki, sodę i sól.
  5. Formę do tarty wylep ciastem pokrywając również brzegi.
  6. Piecz przez około 18 -20 min. sprawdzając, żeby ciasto się nie przypaliło.
  7. Uchyl piekarnik, żeby tarta przestygła.
  8. Następnie przygotuj nadzienie.
  9. Daktyle oddziel od pestek i podziel na mniejsze części.
  10. Włóż je do garnka z grubym dnem i wlej mleko kokosowe.
  11. Cały czas mieszając (ok. 5 min.), rozetrzyj je na jednolitą masę. Równie dobrze, możesz zostawić większe kawałki. Odstaw i wmieszaj masę makową.
  12. Kiedy krem trochę ostygnie i zgęstnieje wyłóż go na upieczony spód.
  13. Jabłka wydrąż i pokrój na małe kawałki (jabłek nie obierałam)
  14. Włóż jabłka do garnuszka z grubym dnem i podlej odrobiną wody oraz dodaj cynamon.
  15. Praż jabłka na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Szare renety najlepiej się nadają, szybko się rozpadną i mają przyjemną kwaskowatość, która będzie kontrastować z bardzo słodkimi daktylami.
  16. Jabłka wystudź i wyłóż na krem.
  17. Przygotuj polewę.
  18. We wrzątku dokładnie rozpuść ksylitol
  19. Powoli dodawaj masło pokrojone na małe kawałki.
  20. Dokładnie rozpuść masło, dodaj kakao i wymieszaj na jednolitą masę.
  21. Wylej na tartę równo rozprowadzając polewę na powierzchni.
  22. Figi pokrój w paski i razem z orzechami rozłóż na wierzchu tarty w ulubiony wzorek zaczynając od środka tarty. Użyj wyobraźni!

Wiem, że już po świętach Wielkanocnych, ale nic nie szkodzi, żeby upiec taki mazurek o dowolnej porze roku. Mimo, że wydaje się pracochłonny, bo warstw jest parę, to wszystko idzie gładko i szybko.

Mazurek jest przepyszny, bo łączy kontrastujące ze sobą smaki i struktury. Ogromna słodycz daktyli przenika się z orzeźwiającą kwaskowością szarej renety. Gładka masa daktylowa konkuruje z chrupkością bakalii.

Całość jest niezwykle sycąca i jeden mały kawałek w zupełności zaspokaja potrzebę na słodkie i to na dłuuugie godziny.

Desery
Kuchnia europejska