Mini tarty z prażonymi jabłkami (paleo)

Kocham tarty! A tarty z jabłkami szczególnie. Kojarzą mi się z dzieciństwem. Z szarlotką świeżo wyciągniętą z pieca. Z naszym sadem na wsi. Z papierówkami Babci. I w końcu z naszym starym drewnianym domem, gdzie mieszkałam jako mała dziewczynka.

SKŁADNIKI NA SPÓD

  • 5 szt. tart (ok. 8 cm średnicy)
  • 1 szt. jajo
  • 3 łyżki zimnego masła lub oleju kokosowego
  • 3 płaskie łyżki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej i kasztanowej
  • szczypta soli
  • szczypta sody

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • 3 szt. jabłka szara renata
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • miód do podania
  1. Rozgrzej piekarnik do 180C
  2. Mąki, sól i sodę wymieszaj w misce.
  3. Do misy miksera wsyp mąki, dodaj olej lub masło i zmiksuj na wysokich obrotach.
  4. Dodaj jajo i dobrze wymieszaj.
  5. Gdyby ciasto lepiło się do rąk dodaj łyżeczkę mąki kokosowej.
  6. Odstaw do lodówki na 10-15 min.
  7. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój w niewielką kostkę.
  8. Włóż do garnka z grubym dnem, dodaj cynamon i podlej kilkoma łyżkami wody.
  9. Praż na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż jabłka będę zupełnie miękkie.
  10. Mąkę z tapioki rozpuść w zimnej wodzie i dolej do jabłek. Mieszaj do czasu aż wszystko zgęstnieje (ok 2 min).
  11. Odstaw do ostygnięcia.
  12. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 5 równych części.
  13. Porcelanowe foremki na tartaletki wysmaruj olejem kokosowym i wylep je ciastem.
  14. Piecz około 12-15 min sprawdzając cały czas czy się nie przypalają.
  15. Odstaw do ostygnięcia.
  16. Po tym czasie na każdą z tartaletek wyłóż prażone jabłka. Możesz polać miodem jeśli potrzebujesz więcej słodkości.
  17. Wspaniale smakują podane z orzechami, płatkami kasztanowymi, chipsami kokosowymi lub jagodami goji.

Kocham tarty! A tarty z jabłkami szczególnie. Kojarzą mi się z dzieciństwem. Z szarlotką świeżo wyciągniętą z pieca. Z naszym sadem na wsi. Z papierówkami Babci. I w końcu z naszym starym drewnianym domem, gdzie mieszkałam jako mała dziewczynka.

I wiecie co, te malutkie tarty z prażonymi jabłuszkami udały mi się jak nie wiem co. Spód jest wspaniale kruchy, orzechowy, a jabłuszka aksamitne i pachnące cynamonem. Wspaniale uzupełniają je chrupiące chipsy kokosowe. Witek powiedział, że to najpyszniejsze tarty jakie jadł. A to dla mnie największy komplement!

Desery
Kuchnia zdrowotna