Szakszuka z dynią

Szakszuka to bardzo "elastyczne" danie. Podstawą szakszuki są świeże pachnące pomidory i papryka, ale gdzie o tej porze znajdę takie cuda?! Aby uprościć sprawę, można użyć po prostu dobrego sosu pomidorowego (passaty) i sproszkowanej papryki.

  • 3 jaja wiejskie
  • 1/2 szklanki ugotowanej dyni
  • 1/2 szklanki passaty
  • 1/2 awokado
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta kminu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • świeża mięta lub natka pietruszki
  1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek i chilli w plasterki.

  2. Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj pokrojone warzywa. Smaż na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli.

  3. Dolej passatę, dodaj przyprawy i wymieszaj. Smaż chwilę do połączenia się smaków.

  4. Zrób małe "gniazdka" na patelni i wbij tam całe jaja.

  5. Równomiernie rozłóż na patelni pokrojoną w kostkę dynię (ja użyłam piżmowej). Sprawdź ile gotować dynię.

  6. Zmniejsz źródło ciepła, zakryj patelnię pokrywką i smaż do momentu ścięcia się białek (ok 7-12 min.).

  7. Sprawdzaj od czasu do czasu czy aby żótka się nie ścięły. Mają pozostać płynne.

  8. Pokrój awokado w plasterki i razem ze świeżymi ziołami posyp szakszukę.

  9. Zajadaj od razu gorącą.

Uważam, że to idealne śniadanie na zimę i jesień, bo przyprawy mocno rozgrzewają. Swoją szakszukę zrobiłam z dynią, bo zawsze ją mam w misie w kuchni, ale z powodzeniem można dodać szpinaku, jarmużu czy batatów, a nawet bezglutenowej kaszy. Wtedy danie będzie jeszcze bardziej rozgrzewające, kojące i sycące.

Tę szakszukę ze zdjęcia spałaszowałam sama 🙂 ale jeśli jest Was więcej, możecie równie dobrze użyć większej patelni i wbić tam nawet 9 jaj, a potem wyjadać łyżką (tak jest najwygodniej) z jednej patelni. W ten oto sposób ominie Was zmywanie naczyń 🙂

Dania główne
Kuchnia środkowowschodnia