Muffiny czekoladowo-daktylowe (bezglutenowe)

Wczoraj miałam wolny dzień. Taki czas staram się celebrować po swojemu. Ćwiczę pilates z PilatesAnytime.com, idę na dobrą kawę do miasta, żeby przy okazji zamienić parę słów z właścicielem kawiarni, czytam zaległe lektury, no i relaksuję się przy pieczeniu muffinów. I oto przed Wami efekt.
- 2 szt. jaja
- 4 łyżki mąki teff
- 2 łyżki mąki żołędziowej
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek mleka kokosowego
- 1 szt. dojrzały banan
- 5 szt. miękkich suszonych daktyli
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- szczypta sody
- 2 szt. garście orzechów włoskich
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Jaja ubij z mlekiem.
- Banana rozgnieć widelcem i dodaj do jaj.
- Dodaj mąki, kakao, przyprawy i sodę. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Zatrzymaj mikser i dodaj daktyle oddzielając je dłońmi od pestek i szarpiąc na mniejsze kawałki.
- Orzechy połam na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Wymieszaj ciasto łyżką.
- Foremki na muffiny wypełnij ciastem do 3/4 wysokości i piecz około 22-25 min.
- Wystudź na kratce piekarnika.
- Mnie najbardziej smakowały w towarzystwie z herbatą z werbeny cytrynowej i z suszonymi owocami róży.
Wczoraj miałam wolny dzień. Taki czas staram się celebrować po swojemu. Ćwiczę pilates z PilatesAnytime.com, idę na dobrą kawę do miasta, żeby przy okazji zamienić parę słów z właścicielem kawiarni, czytam zaległe lektury, no i relaksuję się przy pieczeniu muffinów. I oto przed Wami efekt.
Znów pewnie będziecie wzdychać… o matko znów jakaś nowa mąka? To fakt. Z mąki teff upiekłam ciasto dopiero drugi raz, ale już mi się podoba. Teff ma słodkawo-korzenny zapach. Jest stworzona do towarzystwa z czekoladą i kardamonem. Wszystkie takie bezglutenowe mąki można kupić w większości sklepów ekologicznych, w Kuchniach Świata, a ja kupuję online w Biosklep.pl (od razu kilka różnych rodzajów, bo jest z czego wybrać).
Zachęcam Was do eksperymentowania i wypróbowywania różnych rodzajów mąk, żeby nie tylko poznać nowe smaki, ale też dostarczyć różnorodnych składników odżywczych.
Uprzedzając Wasze pytania – teff można zastąpić inną mąką np. kasztanową, jaglaną czy kokosową, ale efekt wyjdzie trochę inny. Każda z tych mąk po prostu inaczej smakuje.
Uwaga: teff nie jest mąką paleo, ale jest bezglutenowa. Kto nie ma przeciwwskazań, może pomyśleć o włączeniu mąk z pradawnych kasz do swojego menu.
A że te muffiny są super szybkie, to możecie je upiec na świąteczny stół lub inny z moich bezglutenowych deserów.
Smacznego!


