Sałatka z ziemniaków i pomidorów

Powiem Wam, że ostatnio zajadam się młodymi ziemniakami jak szalona. Ciągle mam na nie  ochotę. Ogromnie mi smakują z masłem albo z oliwą, a najlepiej ze skwarkami z boczku. Tłuszcz dodaje wspaniałej aksamitości, a dodatkowo pomaga w trawieniu węglowodanów i opóźnia trochę ich wchłanianie, co nie poskutkuje nagłym skokiem cukru we krwi.

  • 16-18 szt. małych młodych ziemniaków
  • 2 szt. pomidory malinowe
  • 2 szt. ogórki małosolne
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • kilkanaście listków szałwii ( )
  • kilkanaście listków mięty
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 duże plastry boczku
  • sól
  • pieprz
  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać, wystarczy je dobrze umyć.
  2. Pokrój pomidory w kostkę, a ogórki w podłużne plastry.
  3. Rozgrzej patelnię i wysmaż plastry boczku na złoty kolor lub tak jak lubisz.
  4. Ugotowane ziemniaki przekrój na połówki i/lub ćwiartki w zależności od wielkości i ułóż na talerzu.
  5. Dodaj poprojone pomidory i ogórki.
  6. Czosnek przepuść przez praskę i rozrzuć na sałatce.
  7. Polej wszystko oliwą i posyp świeżymi ziołami.
  8. Przypraw do smaku.
  9. Na końcu ułóż plastry boczku, a wytopionym tłuszczem polej sałatkę.

Powiem Wam, że ostatnio zajadam się młodymi ziemniakami jak szalona. Ciągle mam na nie ochotę. Ogromnie mi smakują z masłem albo z oliwą, a najlepiej ze skwarkami z boczku. Tłuszcz dodaje wspaniałej aksamitości, a dodatkowo pomaga w trawieniu węglowodanów i opóźnia trochę ich wchłanianie, co nie poskutkuje nagłym skokiem cukru we krwi.

Szaleję też za wszystkimi składnikami, które są popularne we włoskiej kuchni czyli pomidory, czosnek, szałwia i inne śródziemnomorskie zioła. Włosi nieźle sobie wykombinowali te smakowe połączenia. Dla mnie genialne!

Zestawienie młodych ziemniaków z oliwą, czosnkiem i szałwią jest obłędne. Szczególnie szałwia jest stworzona do ziemniaków. Bez świeżych ziół to nie będzie to samo. Dla mnie pycha!

Przystawki
Kuchnia europejska