Sałatka z ziemniaków i pomidorów
Powiem Wam, że ostatnio zajadam się młodymi ziemniakami jak szalona. Ciągle mam na nie ochotę. Ogromnie mi smakują z masłem albo z oliwą, a najlepiej ze skwarkami z boczku. Tłuszcz dodaje wspaniałej aksamitości, a dodatkowo pomaga w trawieniu węglowodanów i opóźnia trochę ich wchłanianie, co nie poskutkuje nagłym skokiem cukru we krwi.
- 16-18 szt. małych młodych ziemniaków
- 2 szt. pomidory malinowe
- 2 szt. ogórki małosolne
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- kilkanaście listków szałwii ( )
- kilkanaście listków mięty
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 duże plastry boczku
- sól
- pieprz
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać, wystarczy je dobrze umyć.
- Pokrój pomidory w kostkę, a ogórki w podłużne plastry.
- Rozgrzej patelnię i wysmaż plastry boczku na złoty kolor lub tak jak lubisz.
- Ugotowane ziemniaki przekrój na połówki i/lub ćwiartki w zależności od wielkości i ułóż na talerzu.
- Dodaj poprojone pomidory i ogórki.
- Czosnek przepuść przez praskę i rozrzuć na sałatce.
- Polej wszystko oliwą i posyp świeżymi ziołami.
- Przypraw do smaku.
- Na końcu ułóż plastry boczku, a wytopionym tłuszczem polej sałatkę.
Powiem Wam, że ostatnio zajadam się młodymi ziemniakami jak szalona. Ciągle mam na nie ochotę. Ogromnie mi smakują z masłem albo z oliwą, a najlepiej ze skwarkami z boczku. Tłuszcz dodaje wspaniałej aksamitości, a dodatkowo pomaga w trawieniu węglowodanów i opóźnia trochę ich wchłanianie, co nie poskutkuje nagłym skokiem cukru we krwi.
Szaleję też za wszystkimi składnikami, które są popularne we włoskiej kuchni czyli pomidory, czosnek, szałwia i inne śródziemnomorskie zioła. Włosi nieźle sobie wykombinowali te smakowe połączenia. Dla mnie genialne!
Zestawienie młodych ziemniaków z oliwą, czosnkiem i szałwią jest obłędne. Szczególnie szałwia jest stworzona do ziemniaków. Bez świeżych ziół to nie będzie to samo. Dla mnie pycha!