Zimowa surówka z kapusty (bez laktozy)

Sekret tkwi w prostocie. Niech zima nie będzie pretekstem do niejedzenia warzyw. Wystarczy sięgnąć po nasze proste, polskie warzywa dostępne całą zimę. Biała kapusta, marchew i cebula. I tyle. Idealnie pasuje do burgera zamiast niesmacznego o tej porze roku pomidora, tortilli i jako dodatek do obiadu np. pieczonej łopatki.
- 1/4 główki białej kapusty
- 1 szt. duża marchewka
- 1 szt. czerwona cebula
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- Kapustę potnij na bardzo cienkie paski (nożem lub mandoliną) i odmierz ok. 2 szklanki.
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę pokrój w bardzo cienkie półplasterki.
- Włóż wszystkie wawrzywa do miski, dodaj sok z cytryny, olej lniany i dopraw według uznania.
- Wymieszaj wszystko rękoma lekko wyciskając z warzyw soki. To spowoduje, że warzywa szybciej nasiąkną i zmiękną.
