Babeczki à la szarlotka

Kiedyś nie wierzyłam w idealne połączenia. Ale niektórze rzeczy z pewnością bezbłędnie do siebie pasują. Zapach kasztanów, smak jabłek i korzenne przyprawy to właśnie takie udane towarzystwo. A jeśli dodać do tego jeszcze orzechy to jestem pewna, że zostaniecie fanami tych babeczek. Ja już oszalałam…
Koniecznie spróbujcie ich na ciepło, być może nawet z kleksem zimniej wiejskiej śmietany lub kremu kokosowego. Mmmmm… Pycha!
- 5 łyżek mąki kasztanowej
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 3 szt. jaja
- 50 ml rozpuszczonego masła wiejskiego/oleju kokosowego
- 6 łyżeczek cukru kokosowego
- 1 szt. duża szara reneta
- szczypta soli
- szczypta sody
- ok. łyżeczki mieszanki przypraw: cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa
KRUSZONKA
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru kokosowego
- spora garść orzechów laskowych
Rozgrzej piekarnik do 190C.
Najpierw upraż jabłko.
Jabłko pozbaw gniazda nasiennego i pokrój na małe kawałki (nie trzeba obierać).
Ułóż renetę w niewielkim rondlu i podlej odrobiną wody. Gotuj na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Ostudź.
W jednym naczyniu wymieszaj składniki sypkie: obie mąki, cukier, przyprawę korzenną, sól i sodę oczyszczoną.
W drugim naczyniu wymieszaj składniki płynne: mleko, masło, jaja.
Połącz zawartość obu naczyń, wymieszaj.
Formy na muffinki napełnij 1 łyżką ciasta, potem nałóż uprażone jabłko i pokryj warstwą ciasta, tak aby wypełnić 3/4 wysokości formy.
Piecz około 22-25 minut.
Wyjmij i wystudź na kratce.
Przygotuj kruszonkę. W niewielkim garnuszku na małym ogniu roztop masło, dodaj cukier i wymieszaj do jego rozpuszczenia. Zestaw z ognia i dodaj pokrojone orzechy.
Kruszonkę nałóż na babeczki.
Najlepiej smakują podane na ciepło.

