Babeczki à la szarlotka

Kiedyś nie wierzyłam w idealne połączenia. Ale niektórze rzeczy z pewnością bezbłędnie do siebie pasują. Zapach kasztanów, smak jabłek i korzenne przyprawy to właśnie takie udane towarzystwo. A jeśli dodać do tego jeszcze orzechy to jestem pewna, że zostaniecie fanami tych babeczek. Ja już oszalałam…

Koniecznie spróbujcie ich na ciepło, być może nawet z kleksem zimniej wiejskiej śmietany lub kremu kokosowego. Mmmmm… Pycha!

  • 5 łyżek mąki kasztanowej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 3 szt. jaja
  • 50 ml rozpuszczonego masła wiejskiego/oleju kokosowego
  • 6 łyżeczek cukru kokosowego
  • 1 szt. duża szara reneta
  • szczypta soli
  • szczypta sody
  • ok. łyżeczki mieszanki przypraw: cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa

KRUSZONKA

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • spora garść orzechów laskowych
  1. Rozgrzej piekarnik do 190C.

  2. Najpierw upraż jabłko.

  3. Jabłko pozbaw gniazda nasiennego i pokrój na małe kawałki (nie trzeba obierać).

  4. Ułóż renetę w niewielkim rondlu i podlej odrobiną wody. Gotuj na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Ostudź.

  5. W jednym naczyniu wymieszaj składniki sypkie: obie mąki, cukier, przyprawę korzenną, sól i sodę oczyszczoną.

  6. W drugim naczyniu wymieszaj składniki płynne: mleko, masło, jaja.

  7. Połącz zawartość obu naczyń, wymieszaj.

  8. Formy na muffinki napełnij 1 łyżką ciasta, potem nałóż uprażone jabłko i pokryj warstwą ciasta, tak aby wypełnić 3/4 wysokości formy.

  9. Piecz około 22-25 minut.

  10. Wyjmij i wystudź na kratce.

  11. Przygotuj kruszonkę. W niewielkim garnuszku na małym ogniu roztop masło, dodaj cukier i wymieszaj do jego rozpuszczenia. Zestaw z ognia i dodaj pokrojone orzechy.

  12. Kruszonkę nałóż na babeczki.

  13. Najlepiej smakują podane na ciepło.

Desery
Kuchnia europejska