Cebularz
Cebularz to tradycyjna polska potrawa, szczególnie popularna na Lubelszczyźnie. Jest to rodzaj płaskiego chleba, na którego powierzchni znajduje się obfita warstwa posiekanej cebuli, często połączonej z makiem.
CIASTO
- 1/2 szklanka mąka kasztanowa
- 1/4 szklanka mąka migdałowa
- 1 jajko
- 5 łyżek rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta sól
Rozgrzej piekarnik do 180C.
Utrzyj jajo z masłem do momentu, aż masa stanie się bardzo jasna.
Wymieszaj mąki, sodę i sól w drugiej misce.
Dodaj utartą masę jajeczną do suchych składników, aby powstała gęsta masa. Ciasto ma być gęste, ale nie lepkie. Ma być sprężyste i odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub gazowanej wody.
Wylep ciastem formy tart (12 cm) i podpiecz ok 7 min w piekarniku.
W tym czasie pokrój cebule na cienkie piórka i podsmaż na maśle, aż się zeszklą. Dodaj boczek i dalej smaż, aż do zrumienienia mięsa.
Wymieszaj mleko kokosowe z utartym na grubych oczkach serem (zostaw część sera na posypanie wierzchu tart), dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na podpieczone tarty nałóż masę z mleka kokosowego i sera.
Nałóż grubą warstwę cebuli z boczkiem i posyp serem. Zapiekaj ok 5-7 min do czasu rozpuszczenia sera.
Tart można od razu upiec więcej, żeby można je było wykorzystać następnego dnia na śniadanie. Można też je zamrozić upieczone na zapas i tylko wyjąć gotowe spody, nałożyć ulubione nadzienie i upiec. Bardzo dobre rozwiązanie dla wszystkich zapracowanych i wtedy kiedy chcemy zjeść pożywne śniadanie, ale brak nam czasu.