Cebularz

Cebularz to tradycyjna polska potrawa, szczególnie popularna na Lubelszczyźnie. Jest to rodzaj płaskiego chleba, na którego powierzchni znajduje się obfita warstwa posiekanej cebuli, często połączonej z makiem.

CIASTO

  • 1/2 szklanka mąka kasztanowa
  • 1/4 szklanka mąka migdałowa
  • 1 jajko
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta sól
  1. Rozgrzej piekarnik do 180C.

  2. Utrzyj jajo z masłem do momentu, aż masa stanie się bardzo jasna.

  3. Wymieszaj mąki, sodę i sól w drugiej misce.

  4. Dodaj utartą masę jajeczną do suchych składników, aby powstała gęsta masa. Ciasto ma być gęste, ale nie lepkie. Ma być sprężyste i odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub gazowanej wody.

  5. Wylep ciastem formy tart (12 cm) i podpiecz ok 7 min w piekarniku.

  6. W tym czasie pokrój cebule na cienkie piórka i podsmaż na maśle, aż się zeszklą. Dodaj boczek i dalej smaż, aż do zrumienienia mięsa.

  7. Wymieszaj mleko kokosowe z utartym na grubych oczkach serem (zostaw część sera na posypanie wierzchu tart), dopraw solą i pieprzem do smaku.

  8. Na podpieczone tarty nałóż masę z mleka kokosowego i sera.

  9. Nałóż grubą warstwę cebuli z boczkiem i posyp serem. Zapiekaj ok 5-7 min do czasu rozpuszczenia sera.

Tart można od razu upiec więcej, żeby można je było wykorzystać następnego dnia na śniadanie. Można też je zamrozić upieczone na zapas i tylko wyjąć gotowe spody, nałożyć ulubione nadzienie i upiec. Bardzo dobre rozwiązanie dla wszystkich zapracowanych i wtedy kiedy chcemy zjeść pożywne śniadanie, ale brak nam czasu.

Przystawki, Śniadania
Kuchnia polska