Cebularz

Cebularz

Monika Piasecka
Cebularz to tradycyjna polska potrawa, szczególnie popularna na Lubelszczyźnie. Jest to rodzaj płaskiego chleba, na którego powierzchni znajduje się obfita warstwa posiekanej cebuli, często połączonej z makiem.
Total Time 35 minutes
Course Breakfast, Snack
Cuisine polska
Servings 5

Ingredients
  

CIASTO

  • 1/2 szklanka mąka kasztanowa
  • 1/4 szklanka mąka migdałowa
  • 1 jajko
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta sól

Instructions
 

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Utrzyj jajo z masłem do momentu, aż masa stanie się bardzo jasna.
  • Wymieszaj mąki, sodę i sól w drugiej misce.
  • Dodaj utartą masę jajeczną do suchych składników, aby powstała gęsta masa. Ciasto ma być gęste, ale nie lepkie. Ma być sprężyste i odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub gazowanej wody.
  • Wylep ciastem formy tart (12 cm) i podpiecz ok 7 min w piekarniku.
  • W tym czasie pokrój cebule na cienkie piórka i podsmaż na maśle, aż się zeszklą. Dodaj boczek i dalej smaż, aż do zrumienienia mięsa.
  • Wymieszaj mleko kokosowe z utartym na grubych oczkach serem (zostaw część sera na posypanie wierzchu tart), dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Na podpieczone tarty nałóż masę z mleka kokosowego i sera.
  • Nałóż grubą warstwę cebuli z boczkiem i posyp serem. Zapiekaj ok 5-7 min do czasu rozpuszczenia sera.

Notes

Tart można od razu upiec więcej, żeby można je było wykorzystać następnego dnia na śniadanie. Można też je zamrozić upieczone na zapas i tylko wyjąć gotowe spody, nałożyć ulubione nadzienie i upiec. Bardzo dobre rozwiązanie dla wszystkich zapracowanych i wtedy kiedy chcemy zjeść pożywne śniadanie, ale brak nam czasu.