Dyniowe latte
W tym złotym napoju skumulowałam masę energetyzujących i rozgrzewających składników w sam raz na zimowe dni.Kawa i zielona herbata pobudzają, imbir i cynamon działają przeciwzapalnie i antydepresyjnie, a gorące mleko i dynia koją żołądek i przy okazji sycą.
- 3 czubate łyżki puree z dyni
- 200 ml mleka kokosowego (nie kremu)
- espresso
- 20 ml zaparzonej zielonej herbaty
- 1 łyżeczka miodu
- pół łyżeczki kurkumy
- po szczypcie cynamonu i imbiru
Mleko pogrzej w garnuszku do żądanej temperatury .
Przelej do blendera i dodaj pozostałe składniki. Zblenduj na wysokich obrotach.
Przelej do kubka i pij w chłodne wieczory.
To nie tylko napój. To cały posiłek, który bardzo dobrze smakuje z aromatycznymi piernikami bez jaj.
Specjalnie nie żałowałam kurkumy, bo ma wprost cudowne właściwości:
- działa silnie przeciwzapalnie. Może być stosowana podczas przeziębień, bólu stawów w chorobach zwyrodnieniowych stawów itd.
- działa antydepresyjnie
- łagodzi stany zapalne jelit (nieszczelne jelita, zachwiana równowaga bakteryjna, IBS, SIBO, choroba Leśniewskego-Crohna)
- ma działanie antyoksydacyjne i zapobiega rozwojowi raka
działa przeciwbólowo
No to na zdrowie!