Kokosowe kuleczki z granatem (AIP)

Szybki i zdrowy deser dla wielbicieli kokosa i soczystych owoców granatu. Będzie doskonały również dla osób na protokole autoimmunologicznym. Jeśli jesteście wrażliwi na xylitol pomińcie go w przepisie lub zastąpcie odrobiną miodu lub innego tolerowanego przez Was naturalnego słodzika. 

  • ½ szt. granatu
  • 5 czubatych łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 płaskie łyżki xylitolu
  1. Wiórki, olej (nie musisz go rozpuszczać) i xylitol zmiksuj do połączenia składników.

  2. Wstaw masę na chwilę do lodówki, będzie łatwiej formować kulki.

  3. W międzyczasie wyjmij owoce granatu przy pomocy łyżki (zrobisz to łatwo ostukując owoc od strony skórki, owocami do dołu).

  4. Połącz kokosową masę i owoce granatu i zacznij formować kulki o średnicy ok 3 cm.

  5. Możesz przyozdobić pozostałymi owocami granatu i płatkami kokosowymi.

  6. Uformowane kulki włóż do małych papierowych foremek (ja kupiłam swoje w IKEA).

  7. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut.

  8. Najlepiej smakują schłodzone.

Szybki i zdrowy deser dla wielbicieli kokosa i soczystych owoców granatu. Będzie doskonały również dla osób na protokole autoimmunologicznym. Jeśli jesteście wrażliwi na xylitol pomińcie go w przepisie lub zastąpcie odrobiną miodu lub innego tolerowanego przez Was naturalnego słodzika.

Granat to bogactwo antyoksydantów i witamin, którymi możecie poczęstować swoje ciało. Zawiera dużo witaminy C, A, E i B i jest bogatym źródłem substancji mineralnych, takich jak wapń, krzem, żelazo, potas i jod.

Jest znany ze swoich właściwości łagodzących stany zapalne i dodatkowo działa przeciwstarzeniowo i antyrakowo.

Dlatego wybrałam granat jako dodatek do tego Walentynkowego deseru ponieważ jest szczególnie korzystny dla serca i całego układ krążenia.

Miłych Walentynek 🙂

Desery, Przekąski
Kuchnia egzotyczna