Kruche ciasteczka ryżowe z dżemem (bez glutenu, bez cukru)

Zaczął się u nas sezon na chrupiące ciasteczka. Szczególnie jesienią i zimą lubimy je podgryzać. Rewelacyjnie smakują jako drugie leniwe śniadanie w weekend z gorącym kakao na mleku kokosowym wzbogaconym o cynamon lub kardamon. Cynamon działa przeciwzapalnie, więc idealnie nadaje się na sezon jesienny.

  • 1 szt. żółtko
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 3 czubate łyżki mąki kokosowej
  • 4 łyżki miodu lub innego słodziwa
  • szczypta sody
  • ulubiony domowy dżem
  1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Żółtko utrzyj z masłem na puszystą, jasną masę.
  3. Dodaj miód i dalej ucieraj.
  4. Dodaj mąkę ryżową i kokosową małymi partiami, a na końcu sodę. Dobrze wymieszaj.
  5. Ciasto uformuj w kulę i odstaw do lodówki na około 45-60 minut.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  8. Odrywaj od ciasta małe kawałki tworząc kulki średnicy około 2-3 cm, a następnie rozpłaszcz na papierze do pieczenia.
  9. W każdym ciastku zrób dziurkę (użyłam zakrętki od suplementu) i nałóż porcję dżemu na każde ciastko.
  10. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
  11. Wystudź i jedz. Są przepysznie chrupiące.

Zaczął się u nas sezon na chrupiące ciasteczka. Szczególnie jesienią i zimą lubimy je podgryzać.

Rewelacyjnie smakują jako drugie leniwe śniadanie w weekend z gorącym kakao na mleku kokosowym wzbogaconym o cynamon lub kardamon. Cynamon działa przeciwzapalnie, więc idealnie nadaje się na sezon jesienny.

Równie dobrze możecie je zapakować dzieciakom do szkoły jako przekąskę, ale od razu zapakujcie więcej, żeby poczęstować kolegów, bo bez tego się nie obędzie.

Zamiast mąki ryżowej możecie użyć mąki jaglanej. Ale uwaga. Użyjcie sprawdzonej niegorzkiej mąki jaglanej, bo gorzka potrafi zepsuć cały smak.

Znam jednego producenta, który produkuje taką mąkę to Ekorab Inne mąki dadzą już odmienny efekt, ale eksperymenty to jest właśnie to co lubicie, więc dajcie znać jak użyjcie innej mąki.

Desery
Kuchnia europejska