Kurczak z boczkiem, szparagami i młodą marchewką

Zostały mi piersi z kurczaka, na którym robiłam rosół. Często rosół robię z udek, skrzydełek, podrobów i szyi, a piersi zostawiam do pieczenia. W ten sposób jeden kurczak starcza na dobrych kilka porcji. Długo pieczone mięso z dodatkiem warzyw i przypraw ma w sobie bardzo dużo aksamitnego smaku i aromatu. Najlepiej mi smakuje od razu po upieczeniu. Następnego dnia już nie jest takie samo.

  • 2 szt. piersi kurczaka z kością
  • 8 szt. długich plastrów boczku
  • 6 szt. młodych marchewek
  • pęczek szparagów
  • 1 szt. cebula
  • 2 szt. młode czosnki
  • garść świeżych listków szałwi
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • sól
  • pieprz

PUREE Z SELERA I ZIEMNIAKÓW:

  • 3 szt. małe ziemniaki
  • 1 szt. średni seler
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  2. Do miski wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, szałwię, chilli, sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszaj.
  3. Natrzyj marynatą piersi z kurczaka i odstaw do lodówki na 30 min.
  4. Dokładnie umyj marchewki i szparagi. Od marchewek odetnij natkę, a od szparagów najgrubsze końcówki.
  5. Wyjmij zamarynowanego kurczaka z lodówki i owiń każdą pierś w plastry boczku.
  6. Do żaroodpornego naczynia włóż marchewki w całości, połóż na nie przygotowane mięso, przekrojoną na ćwiartki cebulę, dolej resztę marynaty i piecz ok 45- 60 min.
  7. W czasie pieczenia systematycznie polewaj mięso powstałym sosem, żeby nie wysechł.
  8. Po tym czasie dodaj delikatniejsze szparagi i całą łodygę młodego czosnku (warzywa będą potrzebowały mniej czasu niż marchewka żeby się upiec). Piecz ok 30 min, tak aby szparagi i marchew były al dente.
  9. W międzyczasie pokrój selera i ziemniaki w kostkę, ugotuj z solą i odcedź.
  10. Do ugotowanego selera i ziemniaków dodaj masło i zmiażdż całość na gładkie puree.
  11. Kurczaka podawaj razem z puree i warzywami.

Zostały mi piersi z kurczaka, na którym robiłam rosół. Często rosół robię z udek, skrzydełek, podrobów i szyji, a piersi zostawiam do pieczenia. W ten sposób jeden kurczak starcza na dobrych kilka porcji.

Długo pieczone mięso z dodatkiem warzyw i przypraw ma w sobie bardzo dużo aksamitnego smaku i aromatu. Najlepiej mi smakuje od razu po upieczeniu. Następnego dnia już nie jest takie samo.

Do mojego chudego kurczaka z podwórka od chłopa dodałam boczku, po to żeby obiad był bardziej sycący. A młode warzywka? Mmmmm… musicie koniecznie spróbować szczególnie młodej marchewki. Niebo w gębie. To zupełnie inna marchew, niż ta z zimy. Za to sezon na szparagi jest tak krótki, że dorzuciłam je do swojego obiadu po raz enty w tym tygodniu. Nie mogę się najeść tymi szparagami. Takie są pyszne!

Nie jadłam nigdy wcześniej młodego czosnku. Może to dziwne, ale tak jakoś wyszło. Zamówiłam go razem z innymi warzywami z Farmy Świętokrzyskiej i stwierdziłam, że towarzystwo kurczaka to jego przeznaczanie. Zjadłam czosnek w całości, razem z łodygą. Pycha! Bardzo delikatny w porównaniu z normalnym czosnkiem. Polecam.

Dania główne
Kuchnia europejska