Lody truskawkowe najprostsze (AIP)

Dziś był chyba najgorętszy dzień tej wiosny zapowiadający szybko zbliżające się lato. Od razu poczułam ochotę na zimne, owocowe lody. Takie lody to żadna filozofia. Składników minimum, a jaki efekt wizualno-smakowy. Tak naprawdę to można zmiksować dowolne, ulubione owoce z mlekiem kokosowym i do zamrażarki.

  • 4 szklanki truskawek
  • 1 szklanka mleka lub śmietany kokosowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  1. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i osusz.
  2. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
  3. Przełóż masę do foremek na lody (u mnie formki z patyczkiem IKEA) i włóż do zamrażarki.
  4. Następnego dnia masz gotowe lody truskawkowe.
  5. Żeby wyciągnąć lody z foremki wystarczy polać ją ciepłą wodą i pociągnąć patyczek.

Dziś był chyba najgorętszy dzień tej wiosny zapowiadający szybko zbliżające się lato. Od razu poczułam ochotę na zimne, owocowe lody. Takie lody to żadna filozofia. Składników minimum, a jaki efekt wizualno-smakowy. Tak naprawdę to można zmiksować dowolne, ulubione owoce z mlekiem kokosowym i do zamrażarki. Inna opcja to:

  • zmiksować część owoców, zmieszać z mlekiem kokosowym, a drugą część owoców pokroić – będą lody z kawałkami owoców
  • zmieszać mleko kokosowe z pokrojonymi owocami – wyjdą śnieżnobiałe lody kokosowe z całymi owocami
  • można zatopić owoce w winie i je zamrozić.
  • można dodać połamaną czekoladę, wiórki kokosowe itd.

A jak zrobić ekspresowe lody, bez czekania aż się zmrożą?

  • użyj częściowo zmrożonych (rozmrożonych) owoców i zmiksuj z mlekiem kokosowym i gotowe. Można pałaszować.

Użyjcie wyobraźni! 

Smacznego!

Desery
Kuchnia zdrowotna