Marynowana karkówka na ostro

Karkówka jest doskonała nie tylko na sezon grillowy, chociaż najczęściej po nią sięgamy, zaraz obok wiejskiej kiełbasy. Nic dziwnego, w końcu spora zawartość tłuszczu nadaje jej aksamitnego smaku.

  • 4 plastry karkówki
  • smalec do smażenia

Marynata:

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny lub tyle samo octu jabłkowego
  • 1/2 szt. papryczki chilli lub 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce świeżej lub suszonej szałwii i tymianku lub innej ulubionej mieszanki ziół np. prowansalskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  1. Papryczkę chilli potnij w cienkie plasterki (razem z pestkami jeśli chcesz więcej ostrości), szałwię na mniejsze kawałki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Zmieszaj wszystkie składniki marynaty.
  3. Karkówkę rozbij delikatnie tłuczkiem na cienkie plastry, ułóż w głębokim naczyniu i polej marynatą wmasowując ją dokładnie w mięso z każdej strony.
  4. Odstaw na minimum godzinę a najlepiej na 24h do lodówki, żeby mięso zmiękło i przeszło aromatem marynaty.
  5. Po tym czasie wyjmij karkówkę z lodówki i odstaw na ok 30 min, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
  6. Na patelni rozgrzej smalec i ugrilluj lub usmaż karkówkę na średnim ogniu, z każdej strony po kilka minut do ulubiongo stopnia wysmażenia.
  7. Ja podałam swoją karkówkę z gotowanym zielonym groszkiem.

Karkówka jest doskonała nie tylko na sezon grillowy, chociaż najczęściej po nią sięgamy, zaraz obok wiejskiej kiełbasy. Nic dziwnego, w końcu spora zawartość tłuszczu nadaje jej aksamitnego smaku.

Samo przygotowanie jest bardzo szybkie, jedynie co trzeba zrobić to zaplanować karkówkę dzień wcześniej w menu, żeby zdążyła się zamarynować. Wtedy po usmażeniu jest miękka, delikatna i aromatyczna. Ominięcie tego ważnego punktu może spowodować, że będziemy jeść podeszwę, szczególnie kiedy wieprzek był nienajmłodszy.

Dlaczego tak lubie karkówkę? Przede wszystkim dlatego, że jest tłusta i długo potem nie jestem głodna. Jeśli ktoś jest w stanie, to polecam ją zjeść nawet na śniadanie z ulubionymi warzywami, wtedy kiedy macie w planach intensywny dzień. Gwarantuje, że aż do obiadu nie zaburczy Wam w brzuchu.

Dania główne
Kuchnia europejska