Mazurek z jabłkami (paleo)

Wiem, że już po świętach Wielkanocnych, ale nic nie szkodzi, żeby upiec taki mazurek o dowolnej porze roku. Mimo, że wydaje się pracochłonny, bo warstw jest parę, to wszystko idzie gładko i szybko.
SPÓD:
- 2 szt. jaja
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki kasztanowej
- 9 łyżek wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego lub masła
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
NADZIENIE:
- 2 szt. szare renety
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki mleka kokosowego (może być płynne, nie krem)
- 8-9 szt. dużych daktyli świeżych i/lub suszonych
- 1/3 szklanki namoczonego i zmielonego maku
- 2 garście ulubionych bakalii np. figi, migdały, orzechy włoskie, nerkowce
POLEWA:
- 3 łyżki wrzątku
- 3 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- Najpierw przygotuj spód.
- Rozgrzej piekarnik do 190C.
- Jaja wbij do misy miksera i ubij z olejem lub masłem.
- Cały czas miksując dodawaj mąki, wiórki, sodę i sól.
- Formę do tarty wylep ciastem pokrywając również brzegi.
- Piecz przez około 18 -20 min. sprawdzając, żeby ciasto się nie przypaliło.
- Uchyl piekarnik, żeby tarta przestygła.
- Następnie przygotuj nadzienie.
- Daktyle oddziel od pestek i podziel na mniejsze części.
- Włóż je do garnka z grubym dnem i wlej mleko kokosowe.
- Cały czas mieszając (ok. 5 min.), rozetrzyj je na jednolitą masę. Równie dobrze, możesz zostawić większe kawałki. Odstaw i wmieszaj masę makową.
- Kiedy krem trochę ostygnie i zgęstnieje wyłóż go na upieczony spód.
- Jabłka wydrąż i pokrój na małe kawałki (jabłek nie obierałam)
- Włóż jabłka do garnuszka z grubym dnem i podlej odrobiną wody oraz dodaj cynamon.
- Praż jabłka na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Szare renety najlepiej się nadają, szybko się rozpadną i mają przyjemną kwaskowatość, która będzie kontrastować z bardzo słodkimi daktylami.
- Jabłka wystudź i wyłóż na krem.
- Przygotuj polewę.
- We wrzątku dokładnie rozpuść ksylitol
- Powoli dodawaj masło pokrojone na małe kawałki.
- Dokładnie rozpuść masło, dodaj kakao i wymieszaj na jednolitą masę.
- Wylej na tartę równo rozprowadzając polewę na powierzchni.
- Figi pokrój w paski i razem z orzechami rozłóż na wierzchu tarty w ulubiony wzorek zaczynając od środka tarty. Użyj wyobraźni!
Wiem, że już po świętach Wielkanocnych, ale nic nie szkodzi, żeby upiec taki mazurek o dowolnej porze roku. Mimo, że wydaje się pracochłonny, bo warstw jest parę, to wszystko idzie gładko i szybko.
Mazurek jest przepyszny, bo łączy kontrastujące ze sobą smaki i struktury. Ogromna słodycz daktyli przenika się z orzeźwiającą kwaskowością szarej renety. Gładka masa daktylowa konkuruje z chrupkością bakalii.
Całość jest niezwykle sycąca i jeden mały kawałek w zupełności zaspokaja potrzebę na słodkie i to na dłuuugie godziny.


