Muffiny brownie z bitą śmietaną

Moje dzisiejsze muffiny są bardzo czekoladowe. Do tego mają aromat kawy i koniaku. Chyba większość z nas lubi takie połączenie. Niezawodna klasyka.

CIASTO

  • 100 g gorzkiej czekolady 90%
  • 100 g wiejskiego masła
  • 2 łyżki koniaku lub brandy
  • espresso
  • 3 szt. jaja
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej
  • 4 łyżki xylitolu
  • sól

BITA ŚMIETANA

  • 1 szklanka niepasteryzowanej wiejskiej śmietany lub kremu kokosowego
  • 2 łyżki xylitolu zmielonego na puder

OPCJONALNIE

  • dowolne owoce lub dżem bez cukru

CIASTO:

  1. Czekoladę (użyłam Vivani z cukrem kokosowym) połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (tj. w dużym garnku zagotować wodę i ustawić nad naczyniem metalową miskę, żeby w niej rozpuścić czekoladę).
  2. Zaparzyć mocne espresso i dolać do rozpuszczonej czekolady razem z alkoholem.
  3. Masło pokroić na mniejsze kawałki i rozpuścić razem z czekoladą.
  4. Dodać xylitol (tutaj znalazłam najtańszy z Finlandii, a nie z Chin) i dokładnie rozpuścić, aby nie było grudek. Cały czas wszystko mieszać, aby nie przywarło do miski.
  5. Masę czekoladową odstawić, aby trochę ostygła.
  6. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  7. Żółtka dodać do masy czekoladowej.
  8. Dodać przesianą mąkę i na końcu delikatnie wmieszać ubite białka.
  9. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C.
  10. W międzyczasie napełnić formy na muffiny mniej więcej do 7/8 🙂 – nie urosną za dużo.
  11. Piec ok 20 -25 min w zależności od piekarnika, lub do suchego patyczka

BITA ŚMIETANA

  1. Śmietanę przelać do miksera – końcówka jak do ubijania białek i ubijać na najwyższych obrotach.
  2. W międzyczasie dodawać xylitol cały czas ubijając.
  3. Przełożyć zawartość misy do rękawa cukierniczego i uformować dowolne wzorki.
  4. Całość można polać dżemem lub świeżymi owocami, albo owocami zmiksowanymi na mus – jak u mnie.
  5. Jeśli użyjesz kremu kokosowego (tej najgęstszej części mleka kokosowego – moje ulubione to Real Thai bez żadnych dodatków), krem musi być z lodówki inaczej się nie ubije.

Moje dzisiejsze muffiny są bardzo czekoladowe. Do tego mają aromat kawy i koniaku. Chyba większość z nas lubi takie połączenie. Niezawodna klasyka.

Jak widzicie, do zrobienia 9 muffinów użyłam tylko 2 łyżek mąki kokosowej. Możecie też dodać posiekane orzechy lub pestki. Zdecydowałam się na mąkę, bo jest stabilniejsza termicznie i nie utleni mi się podczas pieczenia jak bogate w niestabilne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe orzechy.

Pamiętajcie też, żeby użyć dobrej jakości masła i śmietany. Swoje zapasy robię zawsze na Starym Kleparzu, gdzie kupuję niepesteryzowany nabiał. Taki nabiał łatwiej się trawi, a przede wszystkim jest smaczniejszy i tańszy. Szukajcie takich miejsc w swojej okolicy. Tutaj parę podpowiedzi (na samym dole info o sprawdzonych miejscach na zakupy).

Desery
Kuchnia europejska