Muffiny czekoladowo-daktylowe (bezglutenowe)

Wczoraj miałam wolny dzień. Taki czas staram się celebrować po swojemu. Ćwiczę pilates z PilatesAnytime.com, idę na dobrą kawę do miasta, żeby przy okazji zamienić parę słów z właścicielem kawiarni, czytam zaległe lektury, no i relaksuję się przy pieczeniu muffinów. I oto przed Wami efekt.

  • 2 szt. jaja
  • 4 łyżki mąki teff
  • 2 łyżki mąki żołędziowej
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • 1 szt. dojrzały banan
  • 5 szt. miękkich suszonych daktyli
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • szczypta sody
  • 2 szt. garście orzechów włoskich
  1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  2. Jaja ubij z mlekiem.
  3. Banana rozgnieć widelcem i dodaj do jaj.
  4. Dodaj mąki, kakao, przyprawy i sodę. Wymieszaj na jednolitą masę.
  5. Zatrzymaj mikser i dodaj daktyle oddzielając je dłońmi od pestek i szarpiąc na mniejsze kawałki.
  6. Orzechy połam na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Wymieszaj ciasto łyżką.
  7. Foremki na muffiny wypełnij ciastem do 3/4 wysokości i piecz około 22-25 min.
  8. Wystudź na kratce piekarnika.
  9. Mnie najbardziej smakowały w towarzystwie z herbatą z werbeny cytrynowej i z suszonymi owocami róży.

Wczoraj miałam wolny dzień. Taki czas staram się celebrować po swojemu. Ćwiczę pilates z PilatesAnytime.com, idę na dobrą kawę do miasta, żeby przy okazji zamienić parę słów z właścicielem kawiarni, czytam zaległe lektury, no i relaksuję się przy pieczeniu muffinów. I oto przed Wami efekt.

Znów pewnie będziecie wzdychać… o matko znów jakaś nowa mąka? To fakt. Z mąki teff upiekłam ciasto dopiero drugi raz, ale już mi się podoba. Teff ma słodkawo-korzenny zapach. Jest stworzona do towarzystwa z czekoladą i kardamonem. Wszystkie takie bezglutenowe mąki można kupić w większości sklepów ekologicznych, w Kuchniach Świata, a ja kupuję online w Biosklep.pl (od razu kilka różnych rodzajów, bo jest z czego wybrać).

Zachęcam Was do eksperymentowania i wypróbowywania różnych rodzajów mąk, żeby nie tylko poznać nowe smaki, ale też dostarczyć różnorodnych składników odżywczych.

Uprzedzając Wasze pytania – teff można zastąpić inną mąką np. kasztanową, jaglaną czy kokosową, ale efekt wyjdzie trochę inny. Każda z tych mąk po prostu inaczej smakuje.

Uwaga: teff nie jest mąką paleo, ale jest bezglutenowa. Kto nie ma przeciwwskazań, może pomyśleć o włączeniu mąk z pradawnych kasz do swojego menu.

A że te muffiny są super szybkie, to możecie je upiec na świąteczny stół lub inny z moich bezglutenowych deserów.

Smacznego!

Desery
Kuchnia zdrowotna