Muffiny ze śliwkami i surową kruszonką

Kupiłam nową mąkę. Mąkę teff. Musiałam ją od razu wypróbować! Konsystencją i właściwościami przypomina trochę kasztanową i żołędziową. Teff (inaczej miłka abisyńska) to inaczej bezglutenowe pseudo-zboże (nie paleo), wywodzące się z Afryki.

MUFFINY

  • 2 szt. jaja
  • 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka mąki teff
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżka kakao
  • 5 szt. dojrzałych śliwek węgierek
  • szczypta kardamonu
  • szczypta sody

KRUSZONKA

  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki mąki z wiesiołka (opcja)
  • 8 szt. posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżeczki posiekanych pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  1. Rozgrzej piekarnik do 180C
  2. Jaja zmiksuj z ksylitolem w mikserze, dodaj wystudzony, płynny olej.
  3. Dodaj mąki, kakao, kardamon i sodę i wymieszaj na gładką masę.
  4. Zatrzymaj mikser, dodaj śliwki i wymieszaj łyżką.
  5. Wyłóż ciasto do foremek na muffiy wypełniając ok 3/4 ich wysokości.
  6. Piecz ok 22-25 min.
  7. Wystudź na kradce piekarnika
  8. Zrób kruszonkę mieszając wszystkie jej składniki.
  9. Na każdą muffinkę nałóż odrobinę kruszonki i zajadaj.

Kupiłam nową mąkę teff. Musiałam ją od razu wypróbować! Konsystencją i właściwościami przypomina trochę kasztanową i żołędziową. Teff (inaczej miłka abisyńska) to inaczej bezglutenowe pseudo-zboże (nie paleo), wywodzące się z Afryki.

Do mąki teff dobrze pasuje kakao i wszystkie przyprawy korzenne. Myślę, że w tym przepisie można ją zastąpić kasztanową lub żołędziową. Teff wydaje się bardzo chłonna, a do zrobienia tych pięciu muffinów użyłam tylko jednej łyżki i tyle samo mąki kokosowej.

Zdaje się, będzie dobrze współgrać z jesiennymi darami tj. śliwki, dynia czy gruszki.

No to idę dalej testować jej właściwości.

Smacznego.

Desery
Kuchnia zdrowotna