Mus mocno czekoladowy

Dawno nie było na blogu żadnego deseru. Skandal! Idzie zima i chyba trzeba będzie wytoczyć czekoladowe działa, żeby poprawić sobie nastrój w podłe dni. Brak słońca zrekompensujmy sobie od czasu do czasu zdrowym bezglutenowym deserem.

  • 1 szt. dojrzałe awokado
  • 1 szt. żółtko
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szt. banana
  • 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • espresso (wystudzone)
  • garść orzechów laskowych + do przybrania
  • 2 szt. miękkie suszone daktyle (ew. figi)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  1. W blenderze połącz ze sobą żółtko, awokado, kakao, banana, 1/2 szklanki mleka kokosowego (reszta do ozdoby), wystudzone espresso, cynamon, daktyle i sól. Zmiel wszystko na gładką masę.
  2. Orzechy pokrój na mniejsze części i wmieszaj w mus.
  3. Nałóż mus do małych pucharków lub kieliszków.
  4. Do strzykawki dekorującej włóż mleko kokosowe i ozdób wierzch musu czekoladowego.
  5. Na koniec posyp orzechami.
  6. Pałaszuj schłodzone.

Dawno nie było na blogu żadnego deseru. Skandal! Idzie zima i chyba trzeba będzie wytoczyć czekoladowe działa, żeby poprawić sobie nastrój w podłe dni. Brak słońca zrekompensujmy sobie od czasu do czasu zdrowym bezglutenowym deserem.

Jak już wielokrotnie pisałam, nawet zdrowe desery powinniśmy jeść z umiarem. Zatem zostawcie sobie ten czekoladowy mus na specjalne okazje albo wyjątkowo brzydką pogodę.

Ktoś mnie ostatnio zapytał czy paleo desery w ogóle mogą być smaczne? Niemożliwe? A jednak! Niedowiarków odsyłam do tego przepisu. Podzielcie się swoimi wrażeniami w komentarzach.

Wszystkiego czekoladowego Wam życzę!

Desery
Kuchnia europejska