Naleśniki (wersja podstawowa) bez glutenu, bez laktozy

Dzecinnie proste, z kilku składników i do tego pyszne. Idealne naleśniki bez glutenu, bez laktozy i cukru.

  • 5 czubatych łyżek mąki jaglanej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szt. jaja
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia
  1. Wszystkie składniki ciasta zblenduj na gładką masę.
  2. Rozgrzej olej kokosowy na patelni i wylewaj cieniutką warstwę ciasta rozprowadzając je równo po powierzchni.
  3. Usmażone naleśniki układaj na talerzu, przykryj drugim talerzem, żeby odpoczęły i uelastyczniły się. Jeśli będziesz chcieć je zwinąć od razu po usmażeniu, popękają.
  4. Z podanych składników wychodzi około 6 małych naleśników (średnica patelni ok 23 cm).
  5. Swoje naleśniki podałam z puree z dyni.

  6. Możesz je podać również z owocami, z dżemem bez cukru, z masłem orzechowym, z pulled pork, posmarowane pesto i na wiele innych sposobów.

Dzecinnie proste, z kilku składników i do tego pyszne. Idealne naleśniki bez glutenu, bez laktozy i cukru.

Będą idealne na słodko np z miodem akacjowym (moje ostatnie odkrycie), ale chętnie owiną sobą np. pulled pork albo kebab. Są bardzo wszechstronne.

Jeżeli nie chcecie, żeby się łamały to poradziłabym Wam przykryć je drugim talerzem po upieczeniu, niech odpoczywają i nabierają elastyczności. Wtedy łatwo się zwijają.

Śniadania
Kuchnia europejska