Omlet a la pizza (keto, bez glutenu)

Kto nie lubi pizzy? Ale nie każdemu chce się przygotowować ciasto, a potem je ugniatać i czekać jeszcze pół godziny na to, żeby pizza się upiekła. Ten omlet jest jak pizza, z tym że przygotowuje się go migiem, więc szybko można zaspokoić głód.
1 duży omlet dla 2 osób
- 1 czubata łyżka mąki kokosowej
- 1 czubata łyżka mąki migdałowej
- 1 czubata łyżka wiórków kokosowych
- 3 szt. jaja
- szczypta sody
- szczypta soli
- większa szczypta suszonej bazylii
- olej kokosowy do smażenia
ULUBIONE DODATKI
- sadzone jajo
- plastry podsmażonego boczku
- oliwki
- sos pomidorowy
- sos chilli lub sos pieczarkowy
- parmezan lub feta (jeśli są tolerowane)
- liście sałaty lub szpinaku
- Wszystkie składniki na omlet dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni (ok 24 cm) i wlej ciasto.
- Zmniejsz ogień i przykryj petelnię.
- Smaż około 5 – 7 minut.
- Omletu nie trzeba przewracać na drugą stronę, bo ładnie się dosmaża pod przykryciem.
- W międzyczasie przygotuj ulubione dodatki np. podsmaż na osobnej patelni plastry boczku i jajo sadzone. Użyj passaty lub sosu chilli do posmarowania omleta. Dodatki zależą od Twoich preferencji i wyobraźni.
Kto nie lubi pizzy? Ale nie każdemu chce się przygotowować ciasto, a potem je ugniatać i czekać jeszcze pół godziny na to, żeby pizza się upiekła. Ten omlet jest jak pizza, z tym że przygotowuje się go migiem, więc szybko można zaspokoić głód.
Ciasto jest naprawdę doskonałe. Neutralne, mimo że użyłam tam mąki i wiórków kokosowych, za którymi nie wszyscy przepadają. U mnie jako dodatki poszły ostry sos chilli, który nadał charakteru omletowi. A poza sadzonym jajem i boczkiem położyłam na wierzch parę plastrów parmezanu. Wszystko było przepyszne! Tak pyszne, że kiedy Witek wrócił z pracy rzucił się na omlet jak oszalały, co utwierdziło mnie w przekonaniu, że chyba rzeczywiście musi być smaczny.


