Omlet marchewkowy

Omlet marchewkowy

Monika Piasecka
Omlet to chyba moje najczęstsze śniadanie. Robi się dosyć szybko, kiedy rano jest niewiele czasu na przygotowania. To również dobra opcja na śniadanie na wynos. Często przygotowuję swój ulubiony omlet wieczorem, kroję na cztery ćwiartki i zabieram ze sobą do pracy czy na trening.
Total Time 30 minutes
Course śniadanie
Cuisine polska
Servings 3

Ingredients
  

  • 3 jajka
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 średnia marchewka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta sody
  • 1 szczypta cynamonu lub przyprawy do piernika
  • masło klarowane do smażenia

Instructions
 

  • Do wysokiego naczynia wbij jaja, dodaj mąkę, sól, sodę i cynamon. Zmiksuj żyrafą.
  • Na tarce o małych oczkach zetrzyj marchewkę i dodaj do wymieszanych jaj. Wmieszaj szpatułką.
  • Rozgrzej masło klarowane na patelni i wlej masę na patelnię, smaż na małym ogniu do czasu, aż omlet się zarumieni i zetnie na wierzchu.
  • Potem przewróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie tahini, miód, orzechy i domowa konfitura z moreli.
  • Możesz dodać inne ulubione dodatki tj.: wiórki kokosowe, pestki dyni, sezam, kawałki banana, śmietanę kokosową itd.

Notes

Odsłon omletu są tysiące. Jest pole do popisu jeśli chodzi o wyobraźnię, upodobania smakowe i umiejętności kulinarne. Sprawdźcie również przepis na mój omlet z konfiturami, omlet kokosowy z owocami, wysokotłuszczowy omlet a la pizza albo mój ulubiony potreningowy omlet kasztanowy z bananem.
Dajcie znać w komentarzach na dole strony jakie są Wasze ulubione omlety.