Omlet szarlotkowy (bez glutenu)

Omlet szarlotkowy to jedno z moich ulubionych śniadań. Jest proste, szybkie i dodaje mi energii na kilka dobrych godzin.
- 2 szt. jaja
- po 1 czubatej łyżce mąki jaglanej i gryczanej
- szczypta sody
- szczypta soli
- szczypta cynamonu cejlońskiego
- szczypta kurkumy
- szczypta kardamonu
- 1 szt. małe jabłko
- 1 łyżeczka melasy karobowej lub miodu
- 1 łyżka masła orzechowego
- masło klarowene /olej kokosowy do smażenia
- Jaja, mąki, sodę i przyprawy zmieszaj mikserem na jednolitą masę.
- Połowę jabłka obierz i pokrój na cienkie ćwierć plasterki. Wymieszaj z ciastem na omlet.
- Drugą połówkę pokrój na cienkie półplasterki. Odłóż.
- Tłuszcz rozgrzej na patelni i wylej ciasto.
- Pozostałą część jabłka poukładaj na smażącym się omlecie delikatnie wciskając jabłka w ciasto.
- Wierzch obsyp cynamonem.
- Smaż na wolnym ogniu do czasu, aż wierzch nie będzie płynny. Wtedy przełóż na drugą stronę i smaż, aż jabłka się zarumienią.
- Gotowy omlet polej melasą i masłem orzechowym.
Omlet szarlotkowy to jedno z moich ulubionych śniadań. Jest proste, szybkie i dodaje mi energii na kilka dobrych godzin.
Uwielbiam połączenie jabłek, cynamonu i orzechów. Cała kuchnia pachnie wtedy tak słodko. A kiedy dodam jeszcze na wierzch łyżeczkę miodu lub melasy karobowej i posypię wszystko orzechami to naprawdę chciałabym, żeby to śniadanie trwało wiecznie.
Najlepiej smakuje z kawą z cykorii na mleku kokosowym, która zostawia mi „wąsy” z pianki 🙂

