Omlet z konfiturami (bez glutenu, bez laktozy)

Przepisów na omlety są setki. Włoskie frittaty, hiszpańskie tortille, omlety smażone, pieczone, ekspresowe, z owocami, na ostro i tak dalej.

  • 2 szt. jaja (żółtka i białka oddzielnie)
  • 3 łyżeczki mąki sorgo
  • szczypta sody
  • 1/2 łyżeczki cukru kokosowego
  • szczypta soli
  • masło (klarowane, ghee, olej kokosowy do smażenia)
  • Do podania: ulubiona konfitura bez cukru
  1. Białka ubij z solą na sztywną pianę.
  2. Delikatnie wmieszaj żółtka i przesianą mąkę oraz sodę i cukier.
  3. Na patelni rozgrzej masło i wlej całą masę.
  4. Smaż z obu stron do przyrumienienia.
  5. Podawaj od razu z domową konfiturą porzeczkową, śliwkową lub z dżemem z pomarańczy.
  6. Wierzch możesz posypać orzechami lub płatkami migdałowymi.

Przepisów na omlety są setki. Włoskie frittaty, hiszpańskie tortille, omlety smażone, pieczone, ekspresowe, z owocami, na ostro i tak dalej.

Jednym z moich ulubionych przepisów jest puszysty omlet, którego sekretem są ubite na sztywno białka jaj. Zwykle mogę go usmażyć tylko w weekend, bo w ciągu tygodnia po prostu nie mam czasu rano, żeby ubijać białka. Brzmi znajomo prawda? Niemniej jednak polecam Wam przygotować go, kiedy będziecie mogli rozkoszować się leniwym porankiem, bo jest naprawdę przepyszny!

Do jego przygotowania użyłam mąki sorgo, która jest neutralna w smaku i nie wybija się na pierwszy plan. Ale myślę, że możecie się pokusić o zamianę jej na ryżową, jaglaną lub kasztanową. Ta ostatnia doda wyraźnego korzennego i ciepłego smaku, który bardzo dobrze smakuje do słodkiej wersji.

Naszego omleta spałaszowaliśmy z własnej roboty konfiturą porzeczkową i z przepysznym słodko-gorzkim dżemem z pomarańczy.
Jestem ogromną fanką tego ostatniego.

Zatem do roboty i smacznego 🙂

Śniadania
Kuchnia zdrowotna