Omlet z malinami w ziołach

Omlet z malinami to jedno z moich obowiązkowych śniadań podczas wakacji. Latem uwielbiam jeść na śniadanie placuszki kokosowe solo albo posmarowane masłem, naleśniki kokosowe albo kasztanowe z owocami. Taka obfitość owoców daje mi ogromne możliwości, a śniadanie nie wieje nudą. Mogę wybierać spośród soczystych porzeczek, pachnących lasem malin czy kwaskowych wiśni. Lato nie odchodź!

  • 3 szt. wiejskie jaja
  • 1 płaska łyżka mąki kokosowej
  • szczypta soli
  • spora garść malin
  • duży kleks śmietany kokosowej
  • świeża mięta i melisa
  • olej kokosowy do smażenia
  1. Jaja wbij do wysokiej miseczki i posól. Rozkłóć widelcem lub trzepaczką.
  2. Przesiej mąkę kokosową i wsyp do jaj. Wymieszaj na gładką masę.
  3. Rozgrzej olej kokosowy na patelni i wlej masę jajeczną.
  4. Zmniejsz ogień i przy pomocy łyżki delikatnie poodgarniaj omlet z boków patelni do środka. W ten sposób będą się tworzyły małe „dziury”, w które musisz wlać jeszcze płynną masę jajeczną ze środka.
  5. W którymś momencie nie da się odgarniać masy, bo będzie już ścięta, a na powierzchni utworzą się swego rodzaju wybrzuszenia (ja to nazywam „karpaty”), wtedy na omlet wrzuć maliny (całe lub możesz zmiażdzyć je delikatnie albo przepołowić) i większość ziół (resztę zostaw na wierzch).
  6. Używając szerokiej szpatułki złóż omlet na pół (jak na zdjęciu) i pozwól mu jeszcze chwilę się smażyć, tak aby środek się ściął (uważaj żeby go nie przesmażyć).
  7. Zdejmij omlet z patelni zsuwając go delikatnie na talerz, ozdób malinami i ziołami i podawaj z porządnym kleksem gęstego mleka kokosowego lub prawdziwej wiejskiej śmietany.
  8. To jest wyśmienite!
Śniadania
Kuchnia zdrowotna