Omlet ze szpinakiem i mielonym mięsem

Zainspirowana szpinakiem na sposób włoski, który jadłam niedawno w Portobello postanowiłam użyć tej zacnej zieleniny do przygotowania omletu na śniadanie. W przepisie użyłam burgera, który został mi z obiadu z poprzedniego dnia więc nie musiałam smażyć mięsa, tylko pocięłam je na kawałki. Grunt to dobre wykorzystywanie resztek 🙂

  • 3 szt. jaja (oddzielnie białka i żółtka)
  • 50 g mielonego mięsa
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia
  1. Pokrój czosnek na cieniutkie plasterki.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż czosnek. Uważaj, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki.
  3. Dodaj mięso i dalej smaż, od czasu do czasu mieszając, aż mięso się usmaży tak jak lubisz.
  4. Dodaj szpinak i podsmaż tylko chwilę (2-3 min). Posól i popieprz.
  5. Białka wymieszaj w odrębnym naczyniu i wylej równo na patelnię.
  6. Przykryj pokrywką i zmniejsz źródło ciepła na minimum. Duś do ścięcia białek.
  7. W międzyczasie wymieszaj żółtka z solą i pieprzem.
  8. Wyłóż omlet na talerz i polej żółtkami.

Zainspirowana szpinakiem na sposób włoski, który jadłam niedawno w Portobello postanowiłam użyć tej zacnej zieleniny do przygotowania omletu na śniadanie. W przepisie użyłam burgera, który został mi z obiadu z poprzedniego dnia więc nie musiałam smażyć mięsa, tylko pocięłam je na kawałki. Grunt to dobre wykorzystywanie resztek 🙂

Na pewno spodoba Wam się połączenie składników. Śniadanie jest delikatne dzięki jajom, a zarazem wyraziste dzięki szpinakowi z odrobiną czosnku. Po raz kolejny, nie chciałam marnować cudownego pokarmu jakim są żółtka więc serwuję je na surowo. Ale jeśli bardzo nie lubicie żółtek na surowo wtedy przygotujcie omlet z całych jaj i już.

Kilka słów o samym szpinaku, którego jest tu dużo (ale nie za dużo).

  • Jest bogaty w niacynę czyli witaminę B3, która min. sprzyja detoksyfikacji organizmu.
  • Jest bogatym źródłem cynku, białka, błonnika oraz witamin A, C, E oraz K.
  • W tych zielonych liściach można znaleźć również tiaminę (wit B1) niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, witaminę B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź i mangan.
  • Duża ilość flawonoidów w szpinaku działa jak antyoksydanty, które chronią przed działaniem wolnych rodników, szczególnie w jelicie grubym.

Aby żelazo ze szpinaku lepiej się przyswoiło najlepiej dodać podczas gotowania trochę soku z cytryny lub octu jabłkowego.

Śniadania
Kuchnia zdrowotna
Omlet ze szpinakiem i mielonym mięsem