Oponki (keto, paleo)

Rozpocznij swój dzień od odrobiny przyjemności, serwując sobie i swoim bliskim te wyjątkowo zdrowe i pyszne oponki w stylu keto i paleo. Te niskowęglowodanowe przysmaki są idealną alternatywą dla tradycyjnych słodkości, które często są pełne cukru i niezdrowych tłuszczów. Przygotowanie tych oponek nie tylko zapewni Ci zdrowszą opcję na deser, ale również przyniesie satysfakcję z domowego wypieku.
- 4 szt. jaja
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 4 łyżki mąki migdałowej
- 4 łyżki erytrolu
- 1/2 łyżeczki sody
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Odstaw.
- Do żółtek dodaj erytrolu i utrzyj na dładką masę.
- Dodaj mąki i sodę i dodaj do masy z żółtkami. Wymieszaj na gładką masę.
- Partiami dodawaj ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż ciasto do foremki na oponki (wyjdzie ok 10 szt). Piecz ok 25 min w 180C. Ostudź.
- Oponki mozna posypać zmielonym na puder erytrolem lub polać polewą czekoladową.
Rozpocznij swój dzień od odrobiny przyjemności, serwując sobie i swoim bliskim te wyjątkowo zdrowe i pyszne oponki w stylu keto i paleo. Te niskowęglowodanowe przysmaki są idealną alternatywą dla tradycyjnych słodkości, które często są pełne cukru i niezdrowych tłuszczów.
Przygotowanie tych oponków nie tylko zapewni Ci zdrowszą opcję na deser, ale również przyniesie satysfakcję z domowego wypieku. Korzystając z mąki kokosowej i migdałowej, stworzysz oponki o delikatnej teksturze i subtelnie słodkim smaku, podkreślonym przez naturalny słodzik – erytrol.
Dodaj do tego kubek aromatycznej kawy po wiedeńsku, a otrzymasz zestaw idealny na każdy poranek lub jako popołudniowy przysmak. Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku, który pokaże Ci, jak łatwo można cieszyć się zdrowymi i smacznymi oponkami bez wyrzutów sumienia.

