Oponki (keto, paleo)

Rozpocznij swój dzień od odrobiny przyjemności, serwując sobie i swoim bliskim te wyjątkowo zdrowe i pyszne oponki w stylu keto i paleo. Te niskowęglowodanowe przysmaki są idealną alternatywą dla tradycyjnych słodkości, które często są pełne cukru i niezdrowych tłuszczów. Przygotowanie tych oponek nie tylko zapewni Ci zdrowszą opcję na deser, ale również przyniesie satysfakcję z domowego wypieku.

  • 4 szt. jaja
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 4 łyżki erytrolu
  • 1/2 łyżeczki sody
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Odstaw.
  4. Do żółtek dodaj erytrolu i utrzyj na dładką masę.
  5. Dodaj mąki i sodę i dodaj do masy z żółtkami. Wymieszaj na gładką masę.
  6. Partiami dodawaj ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszaj.
  7. Wyłóż ciasto do foremki na oponki (wyjdzie ok 10 szt). Piecz ok 25 min w 180C. Ostudź.
  8. Oponki mozna posypać zmielonym na puder erytrolem lub polać polewą czekoladową.

Rozpocznij swój dzień od odrobiny przyjemności, serwując sobie i swoim bliskim te wyjątkowo zdrowe i pyszne oponki w stylu keto i paleo. Te niskowęglowodanowe przysmaki są idealną alternatywą dla tradycyjnych słodkości, które często są pełne cukru i niezdrowych tłuszczów.

Przygotowanie tych oponków nie tylko zapewni Ci zdrowszą opcję na deser, ale również przyniesie satysfakcję z domowego wypieku. Korzystając z mąki kokosowej i migdałowej, stworzysz oponki o delikatnej teksturze i subtelnie słodkim smaku, podkreślonym przez naturalny słodzik – erytrol.

Dodaj do tego kubek aromatycznej kawy po wiedeńsku, a otrzymasz zestaw idealny na każdy poranek lub jako popołudniowy przysmak. Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku, który pokaże Ci, jak łatwo można cieszyć się zdrowymi i smacznymi oponkami bez wyrzutów sumienia.

Przystawki
Kuchnia polska
Oponki (keto, paleo)