Paleo grissini (paluszki)

Paleo grissini to kolejny wszechstronny przepis na mojej liście przebojów. Uwielbiam takie przepisy! Grissini świetnie pasuje jako dodatek do zupy. Można je ułożyć na krawędzi talerza, a ten trik przeobrazi nawet najprostszą zupę w coś wspaniałego.

  • 1 szklanka mąki z tapioki (proszek, nie kulki)
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej
  • 1 szt. jajo
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 100 ml rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • 1 łyżeczka kminku (nie mielonego)
  1. Rozpuszczone masło przestudź.
  2. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i zmieszaj dokładnie.
  3. Odstaw do lodówki na 15-20 min.
  4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200C.
  5. Partiami rozwałkuj ciasto na stolnicy na paluszki długości ok 15 cm i grubości ok 1 – 1,5 cm.
  6. Przełóż na papier do pieczenia i piecz około 30 min.

Paleo grissini to kolejny wszechstronny przepis na mojej liście przebojów. Uwielbiam takie przepisy!

Grissini świetnie pasuje jako dodatek do zupy. Można je ułożyć na krawędzi talerza, a ten trik przeobrazi nawet najprostszą zupę w coś wspaniałego.

Poza tym polecam Wam upieczenie grissini na imprezę karnawałową. Wystarczy kilka dodatków, żeby zabłysnąć wśród znajomych.
Możecie podać je owinięte prosciutto, z hummusem (o ile jecie strączki) czy z musem z dyni i awokado. Wszyscy siadają przy jednym stole i maczają grissini w ulubionych dodatkach.

Co więcej, z tego samego ciasta możecie zrobić coś na kształt krakersów lub bieszczadzkich sucharów.
Świetnie sprawdzą się z pasztetem, z ikrą, śledzikiem jak tartinki. Idealne przekąski na imprezę.

A jak ominiecie kminek i dodacie ksylitolu zamiast soli, powstaną Wam słodkie paluszki, które możecie wziąć ze sobą na szlak lub dać dzieciakom na szkolną wycieczkę.

MOJE RADY

Mąkę z tapioki możecie zastąpić mąka ziemniaczaną lub ryżową (białą, nie pełnoziarnistą).

Mąki kokosowej nie da się w tym przepisie zastąpić tak, żeby nie zepsuć efektu końcowego.

Masło można zastąpić olejem kokosowym.

Ciasto ma mieć konsystencję miękką, delikatną i stosunkowo lekką, nie zbitą. Ma dobrze uformować się w kulę i bez problemu odrywać się od dłoni.

Jeżeli ciasto będzie zbyt mokre należy dodać odrobinę tj. ok. łyżeczki mąki kokosowej, która wchłonie wilgoć i scali ciasto.

Gdyby w czasie formowania paluszków ciasto się rozsypywało, należy podsypać je delikatnie mąką z tapioki. Wiele zależy też od producenta mąki, niektóre zawierają mniej skrobi i wtedy słabiej się lepią.

Zawsze weźcie pod uwagę fakt, że mąki bezglutenowe nigdy nie będą tak samo dobrze się sklejać jak glutenowe, to z racji braku glutenu. Potrzeba odrobinę więcej cierpliwości, za to efekt jest dużo smaczniejszy niż przy tradycyjnej mące pszennej.

Przekąski
Kuchnia zdrowotna