Paleo Parfait

Parfait to szybki deser na zimno, który idealnie chłodzi podczas sierpniowych upałów. Każdy z Was ma z pewnością w domu śmietanę kokosową (lub mleko kokosowe, od którego oddziela się ta gęsta część) i sezonowe owoce.
SKŁADNIKI NA PALEO PARFAIT
- 4 łyżki paleo granoli (przepis niżej)
- 2 garście ulubionych owoców
- 200 ml śmietany kokosowej z lodówki (polecaa Real Thai)
- 2 słoiczki ok 250 ml
SKŁADNIKI NA GRANOLĘ (wyjdzie ok. słoiczek):
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść pestek dyni
- 1 garść pestek słonecznika
- 1 garść wiórków kokosowych
- 1 łyżka miodu
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Wszystkie składniki granoli wymieszaj ze sobą, tak żeby miód dokładnie pokrył orzechy i pestki.
- Na płaskiej foremce do pieczenia rozłóż papier do pieczenia i równomiernie rozłóż składniki.
- Piecz około 15 minut mieszając co 2-3 minuty. Uwaga: wiórki bardzo łatwo się przypalają, trzeba być bardzo czujnym.
- Ostudź. Po ostudzeniu można przechowywać granolę w zakręconym słoiku i używać jako składnik do deserów lub omletów.
- Skomponuj swój słoiczek paleo parfait.
- Na dnie słoiczka ułóż ulubione owoce (u mnie pokrojone na mniejsze kawałki morele i borówki).
- Następnie przykryj hojną łyżką śmietany kokosowej, a potem wsyp 1 łyżkę granoli.
- Potem zrób drugą taką samą warstwę i na wierzch polej śmietaną kokosową i ułóż owoce.
- Od razu zjadaj.
Parfait to szybki deser na zimno, który idealnie chłodzi podczas sierpniowych upałów. Każdy z Was ma z pewnością w domu śmietanę kokosową (lub mleko kokosowe, od którego oddziela się ta gęsta część) i sezonowe owoce.
Paleo granolę robi się błyskawicznie. I nawet ja, ciągle zabiegana znalazłam 15 minut żeby ją przygotować. Powiem Wam, że naprawdę warto zrobić własną granolę, bo mamy pewność z czego jest zrobiona, a po drugie jest przepysznie chrupiąca, a na pewno lubicie chrupać. Smaki i struktury fantastycznie się przenikają w tym prostym deserze. Na jednej łyżce tyle wrażeń. Aksamitna, zimna śmietana połączona z chrupiącą granolą i słodziutkimi owocami lata. Pycha!



